latinica  ћирилица
13/01/2020 |  13:50 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Вишковић: У Шековиће уложено више од 40 милиона КМ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Шековићима да је Влада од 2006. године у ову локалну заједницу уложила више од 40 милиона КМ, као и да је договорена изградња регионалног пута Шековићи-Каштијељ.
Шековићи,састанак-Вишковић - Ристић - Фото: СРНА
Шековићи,састанак-Вишковић - РистићФото: СРНА

- Само у посљедње двије године у одобрене пројекте, уз помоћ Владе Српске и гранта Владе Србије, издвојено је за општину Шековиће 1,3 милиона КМ. Ту праксу ћемо наставити и убудуће - рекао је Вишковић након састанка са начелником Шековића Момиром Ристићем.

Према његовим ријечима, данас је договорена реализација стратешког инфраструктурног пројекта изградње регионалне путне комуникације Шековићи-Каштијељ, дионица према Тузли, што је пројекат вриједан од 10 до 12 милиона КМ.

- Сагласили смо се да, ако то буде неопходно, овај захтјевни пројекат реализујемо у наредне двије године, тако да постојећи макадамски пут буде асфалтиран и подигнут на ниво регионалног пута - појаснио је Вишковић.

Он је додао да ће, осим скраћивања пута од Шековића до Тузле за око 30 километара, изградња пута значајно допринијети економском и туристичком развоју ове локалне заједнице, али и обезбјеђивању бољих услова за живот повратника, људи који су некада живјели на овим просторима, а сада имају намјеру да се врате и да инвестирају у родни крај.

- Разговарали смо данас и о образовању, демографском развоју, наталитету, подстицају породиљама и другим темама, битним за развој Шековића и бољи живот становништва - рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Вишковић је указао на чињеницу да ова неразвијена општина до сада није била кредитно задужена, али је све вријеме била буџетски стабилна и веома одговорна према обавезама у сфери социјалне политике.

Он је навео да општина Шековићи намјерава да се тек ове године задужи за око 1,3 милиона КМ, што је Влада Српске одобрила, а та средства ће бити намијењена за асфалтирање локалних путева.

- Управа ове локалне заједнице све вријеме се понаша домаћински према јавним средствима, што значи да су трошили онолико колико имају, и то је вриједно пажње, и зато Шековићи заслужују помоћ и подршку републичких институција, и већу од оне коју они траже - поручио је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске, каже Вишковић, ради и када јесу и када нису празници, додајући да данашња посјета није никакво даривање, него испуњавање законом зацртаних обавеза и уставних овлаштења.

Начелник Шековића Момир Ристић изразио је задовољство посјетом премијера Српске, за кога је рекао да је радо виђен гост у овој локалној заједници.

- На крају крајева ми смо и комшије, тако да је и овај данашњи сусрет био изузетно добар радни састанак. Највише смо разговарали о развоју инфраструктуре наше општине, образовању, здравству - рекао је Ристић новинарима.

Он је изразио наду у успјешну реализацију за Шековиће изузетно значајног пројекта - изградње регионалног пута Шековићи-Каштијељ.