latinica  ћирилица
13/01/2020 |  14:10 | Аутор: СРНА

Дачић: Државни приоритет остаје Косово

Државни приоритет Србије ће и у овој години бити борба за очување суверенитета и територијалног интегритета, као и спречавање чланства такозваног Косова у различитим међународним организацијама, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Обраћајући се на новогодишњем пријему у Београду за шефове дипломатских мисија и међународних организација у Србији, Дачић је истакао да је Србија спремна за наставак дијалога у вези са Косовом и да се нада да ће се током ове године то и десити.

- Напорно радимо са свим међународним партнерима како бисмо се што прије вратили процесу који ће обезбиједити компромисно и дугорочно рјешење за Косово и Метохију. Али понављам, Србија није сама у овом процесу и не зависи све од нас и наше јасне спремности за разговор - рекао је Дачић.

Он је додао да Србија, упркос максималном залагању и конструктивности, није задовољна напретком тог процеса у прошлој години, јер прави дијалог је изостао због одбијања Приштине да укине одлуку о такси на робу из централне Србије.

- Несхватљиво је да је ова антицивилизацијска мјера опстала дуже од годину дана, упркос захтјевима са свих страна свијета да буде укинута. Надамо се да ће се то промјенити током ове године, да ће таксе бити укинуте што прије, како би се наставио дијалог за који је Србија заинтересована и у њему види једини пут за постизање компромисног и дугорочног рјешења - навео је Дачић.

Он је напоменуо да је до сада 17 држава повукло признање Косова, а да у УН данас има више чланица које не признају Косово као државу.

Дачић је нагласио да ситуација на Косову и Метохији представља за Србију највећи политичко-безбједносни изазов, те да, нажалост, безбједносна ситуација на Косову захтијева, ако не веће, бар несмањено присуство Кфора.

- Од НАТО-а очекујемо да са разумијевањем сагледава и подржава наше приоритете, што се нарочито односи на Косово и Метохију - рекао је Дачић који је поновио да се Србија снажно противи трансформацији косовских безбједносних снага у такозвану војску Косова, јер се тиме крши Резолуција Савјета безбједности УН 1244 и угрожава регионална и шира стабилност.

Он је истакао да је партнерски однос Србије са НАТО-ом веома важан елемент државне политике Београда и настојања да регион буде трајно стабилан.

- Упркос тешком насљеђу односа са Алијансом, оличеном у илегалном бомбардовању наше земље 1999. године, стално тежимо да унапредимо односе са овим војним савезом - рекао је Дачић.

Он је нагласио да се политика војне неутралности Србије не доводи у питање, а активности Србије и садржина сарадње, укључујући војне и друге вјежбе са земљама које нису чланице НАТО-а, нису на штету односа Србије са Алијансом и са појединачним државама чланицама НАТО-а.

Дачић је напомено да кључни спољнополитички приоритети Србије и даље остају европске интеграције и пријем у пуноправно чланство ЕУ, а самим тим и спровођење реформског процеса у складу са највишим стандардима који су пред њу постављени.

Он је рекао да Србија очекује од Хрватске, која је преузела предсједавање Савјету ЕУ, да као држава из овог региона и чланица која се посљедња придружила ЕУ, пружи посебан допринос политици проширења.

- Самит ЕУ-западни Балкан који је планиран за мај у Загребу требало би да забиљежи конкретан резултат и да до тада буде у потпуности јасна методологија приступног процеса - рекао је Дачић, наводећи да за државе које су већ одмакле са интеграцијом и отвориле више од половине преговарачких поглавља, као што је Србија, динамика процеса мора бити унапријеђена јасном политичком подршком.

Дачић је рекао да ће и у овој години Србија наставити да унапређује односе са земљама региона, као и са главним спољнополитичким партнерима и традиционалним пријатељима Србије, првенствено са чланицама ЕУ, Русијом, Кином, САД, али и са државама из цијелог свијета.

Он је навео да је на билатералном плану постигнут напредак у односима са САД које су у више наврата истакле подршку укидању приштинских такса и наставку дијалога Београда и Приштине.

Дачић је рекао да је Србија веома задовољна билатералном сарадњом прошле године, да су је посјетили министри иностраних послова 21 државе, а да је он боравио у билатералним или радним посјетама у чак 33 земље.

Када је ријеч о проширивању дипломатско-конзуларне мреже, он је посебно издвојио отварање Амбасаде Србије у Јерменији, као и почасних конзулата у Једрену у Турској, у Ници у Француској, у Лими у Перуу, затим у Питештију у Румунији, као и конзуларне канцеларије у Дрвару.

Дачић је од активности у протеклој години истакао успостављање академског моста између Србије и Израела отварањем Хебрејског центра у Београду и Српског центра у Јерусалиму, што доприноси очувању и вредновању историјских чињеница.

У оквиру програма сарадње са дијаспором и Србима у региону, прошле године, каже Дачић, реализовано је низ пројеката с циљем очувања националног и културног идентитета дијаспоре и Срба у региону и заштите њихових права.

Он је рекао да је у оквиру Регионалног стамбеног програма у Србији до сада усељено више од 4.000 стамбених јединица, а предвиђено је да то право оствари укупно 7.000 породица, додајући да ће тај пројекат бити настављен све док у потпуности не буду ријешени избјеглички проблеми.