latinica  ћирилица
13/01/2020 |  14:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Српски ђаци у Вуковару још увијек без уџбеника

Дјеца српског поријекла у Вуковару, која похађају ОШ "Никола Андрић" и на почетку другог полугодишта још немају уџбенике на матерњем језику.

Један од родитеља упутио је тим поводом отворено писмо хрватској Влади, народном правобраниоцу и правобраниоцу за права дјеце.

Отац једног од ученика те школе, Драган Црогорац, у отвореном писму истакао је да његово дијете и други ђаци Vб разреда, на примјер, имају само уџбеник и радне свеске за хрватски, српски и енглески језик, док све остале предмете - географију, историју, музичку културу, ликовну културу, природу, математику, информатику и техничку културу - уче из биљешки са наставе.

Црогорац указује да је то недопустиво, поготову у околностима у којима се говори да друга дјеца у Хрватској добијају бесплатне уџбенике о трошку буџета.

- За то вријеме, наша дјеца од почетка године све пишу у свеске и из њих уче или уз помоћ наставника добију копиране листиће из неких радних свезака - истиче Црогорац у писму достављеном медијима, и додаје да им не треба милостиња, нити бесплатни уџбеници, већ да их има, те могућност да их купе.

Црогорац је најавио и да ће се обратити за помоћ и подршку матичној земљи, Србији.