latinica  ћирилица
13/01/2020 |  15:22 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Околић: Недолично понашање санкционисати у складу са Кодексом

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић изјавио је да је Министарство одбране задужило командире одређених јединица да испитају случајеве недоличног понашања појединих припадника Оружаних снага БиХ путем друштвених мрежа за вријеме божићних празника и да предузму конкретне мјере.
Мирко Околић - Фото: СРНА
Мирко ОколићФото: СРНА

Околић је рекао да Министарство одбране ово не може законом да санкционише, али може на основу Кодекса понашања припадника Оружаних снага БиХ.

"Када је рађен Закон о одбрани и Оружаним снагама, друштвених мрежа није ни било и нису децидно наведене", рекао је Околић данас новинарима након божићног пријема у бањалучкој касарни "Козара".

Околић је рекао да је било случајева да су припадници Оружаних снага путем друштвених мрежа за вријеме божићних празника изражавали оно што не би требало да изражавају као њени припадници.

Он је рекао да се у оквиру буџета заједничких институција БиХ може вршити прерасподјела средстава и повећање плата у Оружаним снагама, али да вјероватно нема могућности да се са стране "заграби још средстава колико је потребно и да буду подигнуте плате".

- Трудимо се да се добије што више средстава за Министарство одбране и да их што више рационално искористимо - истакао је Околић.

Припадник Оружаних снага БиХ Сулејман Халиловић објавио је на друштвеној мрежи "Фејсбук" фотографију која исмијава обиљежавање Дана Републике Српске и погрдно је назива, што су јавно подржали "лајком" пуковник Шабан Кадрић, мајор Един Пашовић и пензионисани бригадир Салем Хакаловић.

Прошле седмице припадник Оружаних снага БиХ Суљо Ханић на Божић, 7. јануара, на свом "Фејсбук" профилу објавио је пјесму "Ко на Божић у Кравицу дође" која велича команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и убиства Срба у српском селу Кравица 1993. године.