latinica  ћирилица
13/01/2020 |  19:16 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Вишковић у Шековићима - подршка инфраструктурним пројектима

У општину Шековићи Влада Српске у посљедњих 14 година инвестирала је преко 40 милиона марака, а само у 2018. и 2019. години милион и триста хиљада марака. Наставићемо да помажемо ову локалну заједницу која је једна од ријетких у БиХ која се до сада није задуживала, истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић након састанка с начелником Шековића Момиром Ристићем.

У општини Шековићи реализовани су бројни пројекти које је финансирала Влада Републике Српске. Највише је уложено у побољшање путне инфраструктуре, али и у друге области, а ријеч је о знатним средствима само у посљедње двије године.

- Од 2006. године па до данас у општину Шековићи по разноразним основама уложено је преко 40 милиона марака. Само у 2018. и 2019. години по текућим пројектима који су одобрени и уз помоћ Владе Републике Српске, а из гранта који смо добили од Владе Србије, за општину Шековићи издвојено је око милион и триста хиљада марака - изјавио је Вишковић.

У наредном периоду Влада Српске подржаће изградњу и реконструкцију регионалног пута Шековићи – Каштељ, тренутно макадамског, који је у току године често и непроходан. Овај пут од великог је значаја за становнике, не само општине Шековићи, већ и околних општина.

- Што прије да урадимо све пројекте, што прије да урадимо експропријацију земљишта. Имамо обећање премијера да ће Влада изнаћи средства да се тај пут коначно затвори. У питању је пут Шековићи Каштељ који иде према Федерацији, општини Живинице, који скраћује пут према Тузли, читавог овог источног дијела Романије негдје око 30 километара - изјавио је  начелник општине Шековићи Момир Ристић.

- Изградња тог пута у значајној мјери допринијеће томе да се људи врате на своја вјековна огњишта и да ту улажу. Значи, то су људи који су у неком периоду отишли са тих простора, али имају намјеру сада да се врате, и према инфромацијама које ми имамо имају и значајан капитал и спремни су да инвестирају - поручио је Вишковић.

Још се не зна тачна вриједност радова, али процјењује се да би цјелокупна инвестиција изградње овог пута коштала између 10 и 12 милиона марака.