latinica  ћирилица
14/01/2020 |  09:28 ⇒ 10:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Хафтар напустио Москву, почели сукоби

Након што је објављено да је Халифа Хафтар напустио Москву, без постигнутог споразума о примирју у Либији између њему лојалних снага и званичне владе коју подржавају УН, почели су сукоби.

Командант Либијске националне армије генерал Халифа Хафтар напустио је Москву а да није потписао споразум о прекиду ватре, сазнаје Спутњик.

Ал Арабија јавља да су оружани сукоби већ настављени на југу Триполија.

Арапски портали који се позивају на очевице, наводе да се ариљеријска паљба чују у јужним предграђима престонице Либије.

У јучерашњим преговорима у Москви учествовали су предсједник Владе националног јединства Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије Халифа Хафтар, а прије тога одржани су и руско-турски преговори у формату "2+2" (министри спољних послова и одбране) посвећени рјешавању ситуације у Либији.

По окончању састанка споразум о прекиду ватре је потписао Сараџ, док је Хафтар тражио да размисли до сутра.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оцијенио је да је постигнут одређени напредак на тим преговорима.

Хафтар није потписао прекид ватре

Међутим, рано јутрос из Москве је саопштено да је Хафтар напустио руску престоницу без постигнутог договора.

Либијска национална армија коју предводи Хафтар покушава да заузме Триполи, који је под командом владе коју подржавају међународне снаге.

Хафтарове снаге су данас саопштиле да су спремне и посвећене томе да постигну побједу.

Како преноси Ројтерс, након што је Хафтар напустио Москву почели су оружани сукоби на југу Триполија, а Хафтарова војска је прогласила спремност за побједу, јављају локалне телевизије.