latinica  ћирилица
14/01/2020 |  09:52 | Аутор: СРНА

Рекордна висина температуре океана

Температура свјетских океана достигла је прошле године рекордну висину и убрзава се стопа којом се загријавају, резултати су најновијих истраживања.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

У студији објављеној у кинеском журналу "Напредак у атмосферским наукама" наводи се да је температура океана прошле године била око 0,075 степени Целзијуса виша од просјека између 1981. године и 2010. године.

Према прорачунима научника, да би достигао наведену температуру, океан је морао да преузме 2,6 милијарди пута већу врелину од количине испуштене бомбардовањем Хирошиме.

- Измјерена температура океана је неоспорна и даљи је доказ глобалног отопљења - нагласио је водећи аутор журнала Ченг Лиђинг и професор Института за атмосферску физику кинеске Академије наука.

Истраживачи су, такође, упоредили податке из периода од 1987. године до 2019. године са периодом од 1955. године до 1986. године.

Утврђено је да је, током протеклих шест деценија, најскорије отопљење за око 450 одсто више од ранијег, што указује на бржу стопу глобалних климатских промјена.