latinica  ћирилица
14/01/2020 |  10:07 ⇒ 10:18 | Аутор: СРНА

Бијељина има више од 100.000 становника, а нема јавни превоз

Бијељина, са више од 100.000 становника као други град по величини у Републици Српској, нема градски превоз, а свакодневно се суочава са саобраћајним колапсом и еколошком посљедицама које узрокује више од 50.000 регистрованих моторних возила.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

Аутопревозници истичу да без субвенција из градског буџета градски превоз за њих није исплатив.

Власник највећег аутопревозника у Бијељини "Семберијатранспорта" Пантелија Митровић рекао је да без финансијска подршке града, ова фирма, а ни други аутопревозници не могу организовати градске линије.

- Годинама смо укидали поједине поласке и сада је, послије 15-16 година, дошло дотле да се све свело на превоз ученика и линије за њих из руралних насеља. Сви аутопревозници возе само школске линије. Без подршке града остало није могуће, а потребе свакако има - рекао је Митровић за Срну.

Он је подсјетио да је у Бијељини саобраћај вишеструко увећан у односу на ранији период од десет и више година.

У Градској управи Бијељина раније су навели да је организован такси превоз који представља једини ванлинијски превоз људи.

- На подручју Бијељине има 97 самосталних такси превозника и 24 возила у посједу правног лица - прецизирали су у Градској управи града Бијељина.

На подручју Бијељине регистровано је пет аутопревозника са 17 редовних линија, које покривају 90 одсто руралних насеља, али организованог градског превоза још нема.

Због тога највише трпе пензионери, али и средњошколци и студенти, јер су школе смјештене на периферији града.

Према елеборату о изводљивости организовања градског саобраћаја и превоза, који су прије десетак година урадили Дирекција за развој града и Саобраћајни факултет и ЦИПС институт из Београда, за субвенције овог посла неопходно је из буџета годишње издвојити милион КМ.