latinica  ћирилица
14/01/2020 |  12:59 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом: Тешко је љубити Бога у доба материјализма и егоизма

Митрополит дабробосански Хризостом рекао је током Свете архијерејске литургије у Храму Светог великомученика Георгија у Миљевићима да је тешко данас љубити Бога у вријеме материјализма и вријеме када су сви људи окренути своме егоизму.
Митрополит Хризостом - Света архијерејска литургија - Фото: СРНА
Митрополит Хризостом - Света архијерејска литургијаФото: СРНА

- Нарочито у данашње вријеме када видимо колико су се људи одвојили једни од других и колико су завидни, свадљиви и увредљиви видимо колико је тешко испунити завјет и заповијест Божију. Управо Господ даје снаге својим примјером да можемо све то испунити - рекао је митрополит дабробосански.

Он је честитао вјерујућем народу 2020. годину, уз поруку да је почетак године прилика да се исти посао ради на нов и бољи начин.

- У нову годину улазимо са вјером и надом, молећи се да нам Господ да снаге, крепости и своје божанске благодети да година буде боља него претходна. Када славимо почетак нове годину сјећамо се свега што је Господ за нас учинио и оно што ми треба за Господа да чинимо - само једно - да га љубимо као што љубимо самог себе, свим срцем и друшом својом - рекао је владика Хризостом.

Према његовим ријечима, онај који љуби све има, а љубав према Господу и љубав према ближњем свом су двије заповијести Новог завјета које Господ тражи.

Владика Хризостом је рекао да је данас и успомена на Светог Василија, једног од највећих светитеља који је живио у четвртом вијеку.

- Свети Василије Велики је био велики теолог. У четвртом вијеку када се из саме Цркве појавио велики непријатељски покрет према Христу, Цркви и Господу. Управо се у то вријеме, најтеже по Цркву, појавио Свети Василије који је устао у одбрану Цркве и допринио да побиједи Православна црква и православно учење - рекао је владика Хризостом.

Митрополит дабробосански благословио је сваки нови почетак уз жељу да 2020. година буде срећна и успјешна, прије свега духовно, али и материјално, уз молитву Господу за избављење од искушења.