latinica  ћирилица
14/01/2020 |  14:34 ⇒ 14:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Разговарати са представницима СПЦ, а не Митрополије

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да црногорске власти о спорном Закону о слободи вјероисповијести треба да разговарају са представницима Српске православне цркве, чије је сједиште у Београду, а не са представницима Митрополије црногорско приморске.
Александар Вучић (Фото: predsednik.rs) -
Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

- Црногорске власти увијек говоре о Митрополији црногорско-приморској. Разговор мора да се води са СПЦ. Да ли ће СПЦ да одреди једну своју митрополију или неколико епархија или ће то да буде неко други...али Митрополија црногорско-приморска није нека посебна митрополија - поручио је Вучић.

Нема одлагања избора

- Нема одлагања избора, нећу кршити Устав, залуд се Ђилас и Обрадовић надају да ће ме нико натјерати да они са по два одсто подршке уђу у владу - поручује Вучић.

Вучић је рекао да би одлагање избора било могуће само ако се прекрши Устав и поручио да то сигурно неће урадити.

Некад о заостајању, сад о брзини којом стижемо Мађарску...

- Сагласан сам са Милојком Арсићем да ће нам требати времена да стигнемо Мађарску по стандарду, али подсјећам да смо у његово вријеме, поредећи се са том земљом, говорили о заостајању, а сада о сустизању - каже предсједник Србије.

Поводом процјена Арсића да ће Србији требати 30 година да сустигне Мађарску, Вучић каже да је његова процјена да ће требати мање времена, али да је суштина у томе да се данас свакако говори о томе коликом брзином стижемо поједине европске земље, што говори да Србија јесте на добром путу, те да и они који критикују, морају да признају да Србија данас напредује.

Сви паметни, све знају, а перу руке и пребацују одговорност

Вучић је изјавио данас да га брине чињеница да је тужилаштво обуставило истрагу против Филипа Кораћа за убиство, наводећи да сви знају да је ријеч о једном од најопаснијих људи у земљи.

Истиче да је, и лично и као предсједник, киван и забринут због те врсте лицемјерја, лажи и покварењаштва у друштву у ком "сви све знају", а терет одлука иде на његова плећа.

Вучић Вокеру: Нема ништа од та твоја ћорава посла

- Нема ништа, Вилијаме, од та твоја ћорава посла - поручио је Вучић, коментаришући медијске наводе да је некадашњи шеф Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер стигао у Приштину "да формира владу".

- Србија данас није шака зоби коју можете да позобате, као што сте радили 1999. године. Што си опослио 1999. године, то си урадио, више није твоје вријеме, Вилијаме - рекао је Вучић, одговарајући на новинарска питања.

Сви су сагласни са спуштањем цензуса, ништа од бојкота

- Сви у Србији су сагласни да треба снизити изборни цензус и сви су срећни због тог приједлога, осим људи у СНС - рекао је Вучић.

Своје страначке другове у то мора да убиједи, а не оне друге, који, каже, мислећи на СзС, и онако не учествују на изборима.

Нижи цензус једина шанса да Ђилас и Јеремић уђу у парламент

- Драган Ђилас и Вук Јеремић знају да им је смањење цензуса једина шанса да уђу у парламент, а сва њихова аргументација против је глупост, просто, морају нешто на телевизији да кажу - истакао је Вучић.

Вучић је, упитан зашто Ђиласу и Јеремићу, и другима, смета спуштање цензуса, одговорио да им не смета, већ да се радују томе.

Очекујем да се Фајон избори да Срби постану мањина у Словенији

Предсједник Србије рекао је да пажљиво прати сваку ријеч коју изговори Тања Фајон и да очекује да ће да се избори за то да Срби постану национална мањина у Словенији.

Он је, упитан како тумачи реакцију Тање Фајон и Владимира Билчика на идеју смањења цензуса, шта је њима спорно, и да ли ће узети тај став у обзир приликом коначне одлуке о смањењу цензуса, указао је да реакције Фајон и Билчика нису истовретне.

Вучић: Сви су били у невјерици, а данас овдје ради 3.000 људи

Вучић је, током посјете кинеској фабрици Меи Та у Обреновцу, подсјетио да су људи, прије пет година, када се почињало са том инвестциијом, били у невјерици, а данас у тој фабрици ради 3.000 људе.

- Нападали су ме новинари једне ТВ куће да у уговору пише да ће бити 700 радника, а да сам ја рекао 1.500. А данас их је не 1.500. већ 3.000. Данас је 3.046 радника у дјелу гдје 50 година није било ниједне фабрике - подвукао је Вучић.