latinica  ћирилица
14/01/2020 |  16:57 ⇒ 16:59 | Аутор: СРНА

Стефановић: Повратници са ратишта међу највећим пријетњама

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оцијенио је данас да је повратак бораца са страних ратишта једна од највећих потенцијалних пријетњи за Србију када је ријеч о тероризму и екстремизму.
Небојша Стефановић - Фото: СРНА
Небојша СтефановићФото: СРНА

Стефановић је подсјетио да је Србија донијела закон којим санкционише учешће домаћих држављана у страним сукобима, што је утицало на драстично смањење броја оних који иду на страна ратишта.

- Наравно, то је помогло и да се осуде лица која су у томе учествовала - рекао је Стефановић полазницима Школе националне обране током предавања о теми "Супротстављање екстремизму и тероризму као важан сегмент националне безбедности Републике Србије".

Он је навео да се у Сирији и Ираку тренутно налази 28 пунољетних држављана Србије, саопштено је из МУП-а.

- Према нашим подацима, девет се вратило у Европу, не само у нашу земљу, док је 12 особа погинуло - рекао је Стефановић и напоменуо да та статистика не обухвата податке са Косова и Метохије, одакле је највише бораца и отишло.

Стефановић је рекао да борба против организованог криминала и прања новца представља важан аспект и у борби против тероризма.

- Некада је то било потпуно раздвојено, али данас организовани криминал, прије свега трговина наркотицима, доноси много новца и дио тог новца се користи и за финансирање тероризма широм свијета - указао је Стефановић.