latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:05 | Аутор: СРНА

Линта: Хитно ријешити проблем ћириличних уџбеника у Хрватској

Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Србије треба да код хрватског Министарства образовања инсистира на томе да српски ученици првог, петог и седмог разреда основних школа у Хрватској што прије добију уџбенике на матерњем језику, без којих су од почетка школске године, поручује предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

- Српски ученици ових разреда у Хрватској немају уџбенике на матерњем од почетка школске године са лицемјерним и провидним образложењем да се касни са преводом са хрватског на српски језик, а затим и због тобожње процедуре провјере уџбеника - наводи Линта у писаној изјави.

Он оцјењује да српски ученици у Хрватској немају уџбенике на српском језику и ћирилици због шовинистичке и ревизионистичке политике Владе Андреја Пленковића.

Линта истиче да је ријеч о још једном у низу доказа да је Хрватска држава мржње и нетрпељивости према Србима, српском језику, ћирилици и свему што је српско.

Линта наглашава да је овај проблем потребно ријешити у што краћем року, а у случају да Хрватска то не учини, Србија треба да упозна међународне организације, прије свега, Европску унију, о бруталном кршењу права српске заједнице са крајњим циљем њихове асимилације или исељавања.

- Познато је да Хрватска више од 17 година брутално крши Уставни закон о правима националних мањина који је Хрватски сабор усвојио крајем 2002. године као један од услова за почетак преговора са ЕУ. Према поменутом акту, Срби имају право на службену употребу српског језика и ћирилице, а у пракси је наведена одредба мртво слово на папиру - наводи Линта.

Он указује да су преостали Срби у Хрватској грађани трећег реда које константно бивају квлаификовани као "реметилачки фактор и дежурни кривац за све лоше".

- Врхунски је цинизам да Хрватска тражи од Србије да испуни бројне услове у процесу придруживања Европској унији, а систематски сама крши европске вриједности као што су људска права и права мањина, владавина права, антифашизам и бројне друге - напомиње Линта.