latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:25 ⇒ 20:59 | Аутор: sputniknews.com

Вучић: Црна Гора о Закону да преговара са СПЦ, а не са Митрополијом

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да црногорске власти о спорном Закону о слободи вјероисповијести треба да разговарају са представницима Српске православне цркве, чије је сједиште у Београду, а не са представницима Митрополије црногорско-приморске.
Александар Вучић (Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb)

- Црногорске власти увијек говоре о Митрополији црногорско-приморској. Разговор мора да се води са СПЦ. Да ли ће СПЦ да одреди једну своју митрополију или неколико епархија или ће то да буде неко други.. Али Митрополија црногорско-приморска није нека посебна митрополија - поручио је Вучић.

Вучић је и српској Цркви указао да на то посебно обрати пажњу - да нам неко, како каже, не би рекао да неки манастири припадају Митрполији црногороско-приморској или другим епархијама, јер је питање да ли ће их увијек неки, прије свега црногорска власт, видјети као дио СПЦ.

- Замолио бих људе из СПЦ да буду посебно обазриви и пажљиви по том питању. Да буде јасно да је ријеч о СПЦ са сједиштем у Београду, јер то је наш захтјев и у разговорима са Албанцима, са Бриселом, да се јасно стави до знања, да не би они сутра измишљали "православну цркву Косова" или "епархију Косова" и рекли да је то косовско насљеђе - рекао је Вучић.

Вучић је то рекао, коментаришући поруку Владе Црне Горе, која је навела да је спремна да, без одлагања, отпочне дијалог са свим вјерским заједницама о примјени Закона о слободи вјероисповијести, као и да је са Митрополијом црногорско-приморском спремна да разговара и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор.

Додао је да у међувремену о спорном Закону није разговарао са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Он је навео да је Србија спремна да помогне по свим питањима, али да види да постоји велика трка и да би сви да се укључе у то питање.

Упитан да ли је Србија покренула неке дипломатске активности у вези са кршењем права српског народа усвајањем закона, Вучић каже да јесте.

- Много смо урадили чим смо то подигли на пијадестал, говори се о томе на великом нивоу, у Европи и на другим мјестима - рекао је Вучић.