latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:33 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Страначке консултације о Божовићу: Став СДА биће познат у четвртак

У Сарајеву је одржан састанак делегација СНСД-а и СДА, на којем је разговарано о тачкама дневног реда наредне сједнице Представничког дома, као и о именовању Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице БиХ.

И док је за СНСД именовање Божовића неспорно, СДА ће коначну одлуку о овом питању донијети на сједници која ће бити одржана у четвртак.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би да у четвртак, 16. јануара, одлучи да ли ће Млађен Божовић бити именован за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара. За предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију, избор Божовића није споран , јер је већ раније најављено да ће бити именовани сви министри који прођу провјере.

- Ја не видим да има ту неки проблем. Прича око господина Божовића се отворила у јавности. Ни сам не знам око којих тема. Договор је био између нас да онај кандидат који нема примједби од стране СИПА-е и ЦКИК-аа буде изабран без обзира на ставове неких других - рекао је Тегелтија.

Комисија Представничког дома за припрему избора Савјета министара почетком јануара није подржала Божовићево именовање за министра. СДА заједно са СББ-ом тада није дала зелено свјетло за ово именовање. Ни након данашњег састанка, из СДА још не желе да кажу хоће ли подржати Божовића на сједници Представничког дома.

- Што се тиче избора Божовића, став СДА ће бити познат до четвртка до почетка сједнице. То је оно што вам могу рећи у овом тренутку - изјавио је генерални секретар СДА Халид Гењац.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је да би поновно оспоравање Божовићевог избора значило нову кризу у БиХ. Делегације СНСД-а и СДА су, како су навели Тегелтија и Гењац, разговарали и о осталим тачкама дневног реда, које ће се наћи на сједници Представничког дома, 16. јануара. О томе су, кажу, имали више сагласности.