latinica  ћирилица
15/01/2020 |  10:56 ⇒ 14:16 | Аутор: sputniknews.com

Шведска признала: Слали смо лажног официра у НАТО и на Косово

Шведске оружане снаге слале су лажног официра, чија је војна каријера сада под истрагом, у сједиште НАТО савеза у Белгији. Лажни официр био је и на КиМ.
Војска Шведске (Фото: swissinfo.ch) -
Војска Шведске (Фото: swissinfo.ch)

Швеђанин, чији идентитет није откривен, је лагао да је завршио војну школу 1999. године, а заправо је никада није похађао. Он је фалсификовао диплому користећи потпис непостојећег генерала.

- Наравно, није добро што се ово догодило. Морамо слати праве официре на ове позиције и осигурати да имамо право знање о особљу - изјавио је војни истражитељ.

Лажни официр служио је као капетан на Косову и Метохији, те као мајор у Авганистану гдје је био задужен за безбједност информација. За то је морао да има посебно образовање, које он није посједовао, наводи Спутњик Интернешнел.

Он је 2013. године додијељен НАТО-у. Превара није откривена све до 2018. године, а открила ју је Обалска стража, у којој је лажни официр заузимао висок положај и имао приступ повјерљивим информацијама.

Обалска стража тврдила је да га је смијенила са посла и упозорила оружане снаге у децембру 2018. године, након открића да је лагао. Упркос чињеници да је војска упозорена, он је 2019. изабран за члана шведске мисије у УН у Малију.

- Тотално неразумљиво и веома забрињавајуће за сарадњу Шведске и НАТО савеза - рекла је НАТО стручњак Ен-Софије Дал.

Министар одбране признао је да је примио информацију од министра правде о човјеку из Обалске страже са "сумњивом биографијом".

Командант Микаел Биден сазнао је прије пар дана за овај безбједоносни ризик и наредио истрагу зашто команда није одмах реаговала по примању извјештаја.

- Овакве ствари не смијеју да се дешавају и сада морамо све да разјаснимо - рекао је он, оцијенивши ситуацију као озбиљну.

Шведска, која је посљедњи пут ратовала прије 200 година, почела је да јача одбрамбену сарадњу са НАТО и, на билатералном нивоу са САД.