latinica  ћирилица
15/01/2020 |  11:06 | Аутор: СРНА

Хрватска: Враћани мигранти, ревизија историје, напади на Србе

Организација "Хјуман рајтс воч" у годишњем извјештају о стању људских права навела је да је Хрватска незаконито и насилно враћала мигранте у БиХ и Србију, да је историјски ревизионизам у Хрватској међу најизраженијим у ЕУ, те да је током 2019. године забиљежено неколико насилних напада на Србе.
Хрватска полиција са избјеглицама - Фото: ТАНЈУГ
Хрватска полиција са избјеглицамаФото: ТАНЈУГ


"Упркос вјеродостојним извјештајима током године о незаконитом и насилном враћању миграната у БиХ и Србију, кршећи закон ЕУ о избјеглицама и људским правима, Хрватска није сносила посљедице које прописују институције ЕУ", пише у извјештају "Хјуман рајтс воча" о људским правима у Хрватској.

Организација наводи да је и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић за швајцарску телевизију потврдила повремену употребу силе, али је касније повукла своје коментаре, преноси хрватски портал "Индекс".

Према подацима хрватског Министарства унутрашњих послова које преноси "Хјуман рајтс воч", у осам мјесеци 2019. године регистровано је 11.813 нових миграната и азиланата, углавном из Авганистана, Пакистана и Турске, што је 8.600 више у односу на исто раздобље 2018. године.

У истом раздобљу 974 особе су затражиле азил, а власти су одобриле 71 захтјев, од чега и 13 из 2018. године.

- Хрватска је изнијела податак да је на својим границама блокирала улазак 9.487 људи у првих осам мјесеци 2019. године - наведено је у извјештају.

У извјештају пише да је у оквиру пројекта "Сјећање на Холокауст", који су предводили универзитети широм Европе, установљено да је историјски ревизионизам у Хрватској међу најизраженијим у ЕУ.

- Током године забиљежено је неколико насилних напада на Србе у Хрватској. Хрватски омбудсман и удружења цивилног друштва су изразили забринутост због атмосфере нетолеранције према мањинама - навео је "Хјуман рајтс воч".