latinica  ћирилица
15/01/2020 |  11:27 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

Бањалучки студенти развили апликацију "Паметни паркинг" (ФОТО)

Бањалучки студенти развили су апликацију "Паметни паркинг", а данас је почело тестирање на терену у јавној гаражи у насељу Алеја Центар.

Аутори ове апликације су студенти Електротехничког факултета Растко Зељковић и Драган Ивановић, те Економског факултета у Бањалуци Данило Вуковић.

Захваљујући овој апликацији побиједили су на такмичењу "Мојих пет минута" и освојили другу награду у износу од 30.000 КМ.

Фото: РТРС

Ова апликација омогућава да путем интернета или СМС поруке корисник у сваком тренутку добије информацију да ли на одређеном паркингу има слободних мјеста и колико, те детаљније податке о паркингу, зонама и цијенама.

Ивановић је појаснио да путем мобилне апликације "Паметни паркинг" или веб-сајта који је већ доступан www.pametniparking.com корисници у сваком тренутку могу добити тражене информације.

- Систем који смо осмислили пробно је инсталиран на јавном паркингу и гаражи Борик код спортске дворане Борик и након тестне фазе беспријекорно функционише и апликација и дисплеј за приказ слободних паркинг-мјеста на самом улазу у паркинг и гаражу - навео је Ивановић.

Град Бањалука је прихватио њихову идеју и подржао тестирање апликације, а компанија Проинтер пружила им је финансијску и логистичку помоћ. 

- Данас присуствујемо промоцији нечег напреднијег с циљем да се оптимизира кориштење паркинга у граду тако да грађани проводе мање времена у саобраћају тражећи слободна паркинг-мјеста и да имају информацију на лицу мјеста путем дисплеја и на веб и мобилној апликацији. Циљ и намјера је да то проширимо и покријемо шире подручје града, да грађани праве мање гужве и троше мање времена у саобраћају - рекао је градоначелник Игор Радојичић.

Фото: РТРС

Директор Проинтера, Бојан Вујић, рекао је да је овој компанији била част што је имала прилику да знања младих претвори у конкретан пројекат.

- Овим смо показали да имамо домаћа знања и потенцијала и да је потребно да их идентификујемо, подржимо и покажемо да можемо направити добар домаћи производ - истакао је Вујић.

Фото: РТРС

Студенти који су израдили апликацију учествовали су на домаћим и интернационалним фестивалима иновација, гдје су освојили награде за ову апликацију и друга иновативна рјешења.