latinica  ћирилица
15/01/2020 |  11:40 | Аутор: СРНА

Подржане измјене Закона о финансирању институција БиХ

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву подржала принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о финансирању институција БиХ, којим се уводи инспекцијски надзор у случају постојања сумње на корупцију и неправилности у раду институција БиХ.
Представнички дом БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом БиХФото: РТРС

Инспекцијски надзор вршиће буџетски инспекторат у оквиру Министарства финансија и трезора на основу пријава правних и физичких лица, а законом се уводе новчане казне за руководиоце институција БиХ.

Предсједавајући Комисије Предраг Кожул оцијенио је да су предложене казне у износу од 5.000 до 20.000 КМ превисоке и да ће спутавати инспекторе да их изричу.

Образложење је Министарства финансија да није намјера кажњавање, већ отклањање уочених неправилности, а тек у случају да неправилности након издатог налога не буду отклоњене, издаје се прекршајни налог или пријава, односно тражи се изрицање казне.

Из Министарства је речено и да су предложена законска рјешења и казне усаглашене са Законом о прекршајима.

Комисија је данас скинула са дневног реда разматрање Приједлога закона о допуни Закона о акцизама у БиХ, који се односи на акцизе на дуван и дуванске производе у 2019. годину, уз закључак да се Савјет министара и Управа за индиректно опорезивање БиХ усагласе у вези с предложеним законом.

Констатовано је да је у времену од предлагања овог закона до отпочињања његовог разматрања у парламенту УО УИО донио двије одлуке у вези са висином акциза на дуван и дуванске производе.

Комисија је разматрала у првој комисијској фази и Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ који је предложила посланик Аида Баручија, а којим се предлаже издвајање пет одсто износа од прикупљених акциза на дуван и дуванске производе за фондове солидарности у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Прецизирајући да би средства која би била издвојена за фондове солидарности била кориштена за лијечење тешко обољеле дјеце, Баручија је навела податак да је у 2018. години од акциза на дуван и дуванске производе у БиХ прикупљено 840 милиона КМ, а да је процјена да је у 2019. години прикупљено око 900 милиона.

Кожул је истакао да се ради о парцијалној измјени системског закона и да би о томе требало да се изјасни и УО УИО, те је Комисија усвојила закључак да се изјашњавање о предложеном закону одгоди како би УО УИО дала своје мишљење о њему.

Изјашњавање је одгођено и о Приједлогу закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који су предложили посланици Мирјана Маринковић Лепић и Предраг Којовић, а којим се предвиђа да сва примања и накнаде посланицима буду регулисана законом, без остављања могућности да се она одређују у парламентарним комисијама.

У случају овог приједлога закона закључено је да се затражи мишљење Министарства финансија и трезора о предложеној измјени.

Данас је расправљано и о Нацрту буџета Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2020. годину, при чему је члан Комисије Драган Богданић оцијенио је да износи предвиђени за набавку намјештаја и опреме од 471.000 КМ, те 70.000 КМ за прославу 20 година постојања ове институције могу бити нижи.

Закључено је да Колегијум Комисије заједно са представницима Канцеларије за ревизију институција БиХ и Министарства за финансије усагласи буџет Канцеларије за ревизију и његово уклапање у буџет институција БиХ за 2020. годину.