latinica  ћирилица
15/01/2020 |  14:13 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Вучић: Без српског прихватања нема промјене Дејтона

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да без српског прихватања неће бити промјене Дејтонског мировног споразума, односно да Србија неће дати свој пристанак ако се о томе не усагласе сва три народа у БиХ.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

Коментаришући извјештаје хрватских медија да је у телефонском разговору новоизабраног предсједника Хрватске Зорана Милановића и Турске Реџепа Тајипа Ердогана било ријечи о ревизији Дејтонског споразума, Вучић је рекао да свако има право да разговара о различитим темама и да је сваки разговор љековит и добар, те додао да нема ништа против да они разговарају.

Он је подсјетио да је позиција Србије - да нема нових рјешења без договора три конститутивна народа, што значи да и Срби морају да буду питани и да и Срби морају да то прихвате, те да без српског прихватања неће бити промјене Дејтонског споразума.

Вучић је рекао новинарима у Бечеју да је Србија за стриктно поштовање Дејтонског споразума и да ће је тешко убиједити у промјене Дејтонског споразума, додајући да зна "у којем смјеру мисле да то иде".

- Да се не лажемо, многи који говоре о промјени Дејтонског споразума мисле како би те промјене требало да иду у смислу смањења компетенција и прерогатива Републике Српске, а стварања, како то популарно називају, функционалне државе, у којој Српска као ентитет не би имала оне надлежности које има данас - рекао је Вучић.

Он је поновио да је позиција Србије јасна и да сви могу да разговарају са свима.

- То је увијек у реду и добро, али да се мијења суштина Дејтонског споразума, може само ако се сва три народа сагласе, што значи ако се и Срби сагласе. Србија другачије свој пристанак на било какву промјену Дејтона неће дати - додао је Вучић.

Хрватски Национал је објавио да је у телефонском разговору Милановића, који ће у фебруару преузети дужност предсједника Хрватске, с турским предсједником дан након изборне побједе поновно разматрана потреба анализе Дејтонског споразума који је потписан прије 25 година и његов утицај на актуалне догађаје у БиХ.

Вучић је у Бечеју присуствовао отварању новог погона компаније "Кнот аутофлекс југ" која произоводи дијелове за ауто-приколице, а која је данас отворила нови погон за топло цинковање, у који је инвестирано 7,5 милиона евра и у којем ће бити запослена 82 радника.

Повезане вијести:

Милановић и Ердоган разговарали о ревизији Дејтона