latinica  ћирилица
15/01/2020 |  14:34 | Аутор: СРНА

Затражено продужење притвора за Кесеровића

Тужилаштво БиХ затражило је продужење притвора наредна два мјесеца за Јасмина Кесеровића, једног од седам осумњичених за учешће на сиријском ратишту који су 19. децембра пребачени у БиХ, због опасности од бјекства, утицаја на свједоке, могућег понављања дјела и јер је ријеч о кривичном дјелу за које се може одредити затвор десет година или више.
Јасмин Кесеровић - Фото: Screenshot/YouTube
Јасмин КесеровићФото: Screenshot/YouTube

Тужилац Ћазим Хасанспахић рекао је да Тужилаштво БиХ сада тражи продужење притвора и из других посебних разлога, а не само због опасности од бјекства, јер је истрага проширена и у приједлогу су приложени докази који се односе на више особа које су боравиле у Сирији и виђале тамо осумњиченог Кесеровића.

У наредном периоду, рекао је Хасанспахић, вршиће се додатне провјере и испитивања оних који су се у међувремену вратили из Сирије, те да постоји оправдана сумња да ће Кесеровић, свјестан тежине кривичног дјела за које се сумњичи, утицати на свједоке, преноси Бирн.

- Уз приједлог смо доставили и видео-запис на коме се без сумње налази Јасмин Кесеровић који позива муслимане широм Европе и свијета ријечима: "Устаните муслимани, убијајте хришћане и њихове слуге, постављајте им експлозив... убијајте их онако како сте у могућности. Немојте правити разлику између цивила и војника" - навео је тужилац.

Према Тужилаштву, изласком Кесеровића на слободу, била би узнемирена јавност која је у великој мјери била упозната о овом видеу.

Он је рекао да је потјерница за Кесеровићем расписана 2015. године, а да је он међу првима 2013. отишао у Сирију, о чему постоје материјални докази, те да седам година није био доступан правосуђу БиХ.

- Међу доказима је и изјава његовог оца, Џевада Кесеровића, који га је позивао да се врати, али Кесеровић није имао изражену жељу за повратак, већ је супротно позивао и остале чланове породице да му се придруже -рекао је Хасанспахић.

Сенад Дуповац, адвокат Кесеровића, оцијенио је да су наводи Тужилаштва "бомбастични", затраживши блаже мјере, односно кућни притвор за свог брањеника.

Он је рекао да је Кесеровић отишао у Сирију у моменту када терористичка организација Исламска држава није постојала и када није било одлуке о томе да је то терористичка организација.

У то вријеме, према Дуповцу, постојало је "Арапско прољеће" у Сирији.

- Сам одлазак у Сирију није кривично дјело... У контексту снимка Тужилаштво није навело ко је, кад и гдје снимао видео и ко га је објавио - навео је Дуповац, тврдећи да је Кесеровић у вријеме настанка видеа био у курдском логору.

Он је истакао да Кесеровић није покушавао уклонити никакве трагове и доказе, те да су набројани свједоци из приједлога Тужилаштва БиХ за продужење притвора у ствари истражитељи Агенције за заштиту БиХ који нису боравили у Сирији, на што је тужилац Хасанспахић приговорио, додавши да се намјеравају саслушати и одређени заштићени свједоци.

Осим Кесеровића, у БиХ су пребачени Емир Алишић, Сенад Касуповић, Миралем Бербић и Хамза Лабиди, Армен Џелко и Мухарем Дунић, који су такође осумњичени за учествовање на страним ратиштима и којима је Суд БиХ у децембру одредио једномјесечни притвор.

Досад је Суд БиХ осудио 26 мушкараца на укупно 51 годину и два мјесеца затвора због одласка на ратишта у Сирији, покушаја одласка или регрутовања других особа за ту сврху.