latinica  ћирилица
15/01/2020 |  14:39 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Мајкић: Трагично што нема информација о безбједносном сектору

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је данас да је трагично што парламент, када је ријеч о безбједносном сектору, већ неколико година нема стварну информацију Министарства безбједности у Савјету министара.

Мајкићева је рекла да грађани у БиХ не знају у кавом безбједносном окружењу живе.

Говорећи о именовањима делегата у Заједничку комисију за одбрану и безбједност и Заједничку комисију за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Мајкићева је изразила наду да ће бити учињен значајан напор да би се стигло све оно што је до сада пропуштено.

- Нарочито треба да се фокусирамо на то шта у наредном периоду потребно урадити како би се стање безбједности довело бар на ниво да грађани БиХ имају осјећај да живе у земљи у којој неко о томе брине - нагласила је она.

Према њеним ријечима, и одбрамбени и обавјештајни сектор "вуку" највише средстава из буџета БиХ, а захтијевају посебну пажњу.

- Надам се да ће и један и други сектор учинити значајан напор, као и надлежно министарство, да ће направити посао који ће давати много више гаранције грађанима ове земље - рекла је Мајкићева.

Мајкићева је истакла да постоје принципи на којима се заснива учешће у комисијама, наводећи да странке које су имале највећи број представника и у једном и у другом дому претендују да попуне мјеста у кључним комисијама као што су ове двије.

- Странке својом снагом одлучују ко ће бити члан комисије, тако да ту нема љутње - рекла је Мајкићева новинарима након сједнице Дома народа.

Када је ријеч о именовању Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара, она је поновила да је став и приједлог СНСД-а јасан и да се ништа није промијенило.

- Чекамо да видимо како ће се партнери сутра односити према том питању. Ако се догоди да будемо требали мијењати утврђене ставове за изборе кандидата за поједине функције на основу субјективних ставова, а да је њихова провјера прошла кроз све званичне институције које то раде, онда то значи да ће настати нова криза у БиХ - нагласила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, треба сачекати сутрашњу сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој ће се све знати.

Говорећи о данашњем именовању делегата у делегацију у Савјету Европе, Мајкићева је рекла да је кашњењем са тим именовањем послата лоша порука Европи, те нагласила да је много већи проблем што БиХ није функционисала више од годину дана, што њене институције нису радиле, што су чекала средстава за инвестирање у земљу.

- Надам се да уколико не буде неких нових ствари које могу то осујетити, да можемо стићи то и да направимо посао који ће бити користан свима - рекла је она.