latinica  ћирилица
15/01/2020 |  18:36 | Аутор: СРНА

Протест у Тузли због загађеног ваздуха

У Тузли је вечерас око 200 грађана протестовало због прекомјерног загађења ваздуха. Са скупа су упућени јасни захтјеви надлежнима и поручено је да ће, уколико се стање не промијени, поново изаћи на улицу.

Протест на Тргу слободе у Тузли, на којем је већина људи носила маске на лицима, организовало је 18 невладиних организација, а надлежнима је поручено да се под хитно прихвате рјешавања ове проблематике, преносе портал Кликс.

Загађени ваздух је у 2018. години, према подацима Завода за јавно здравство Тузланског кантона, проузроковао 29 одсто смрти од можданог удара, затим 20 одсто од карцинома плућа, а створио је и 31 одсто бронхитиса код одраслих и 23 одсто код дјеце.

Због загађења ваздуха, у Тузли је удвостручен број пацијената са респираторним обољењима.

Директор Центра за екологију и енергију из Тузле Џемила Агић рекла је да је жеља да се у Тузли сачини конкретан план смањења загађења који ће својом реализацијом резултирати престанком загађења у наредних пет година.

- Наш захтјев је да се крене са укидањем кориштења угља у индивидуалним ложиштима и контроле индустријских објеката који користе фосилна горива - додала је она.

Један од захтјева је што хитније покретање мјера смањења загађења од индустрије, посебно Термоелектране у Тузли, која годишње спали четири милиона тона угља без одсумпоравања.

Прекомјерне вриједности штетних честица и данас су евидентиране у Тузли, а на посљедице прекомјерног загађења ваздуха на људско здравље јуче је упозорено и из Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра у Тузли.

Из ове клинике је речено да је све већи број пацијената са болестима респиратног система, као и да је повећан број обољелих од карцинома плућа.