latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:30 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Република Српска је чињеница, постојаће са или без Дејтона

Република Српска је чињеница и постојаће са или без Дејтона, поручила је предсједница Жељка Цвијановић, реагујући на наводе медија да су предсједници Хрватске и Турске разговарали о измјени Дејтонског споразума. Поручила је и да овај уговор не може бити коригован без сагласности конститутивних Срба.

Након информације о евентуалној измјени Устава БиХ, реговао је и званични Београд.

Предсједница Републике Жељка Цвијановић истиче да је Српска трајна категорија. За београдске Вечерње новости изјавила је да измјене дејтонске структуре БиХ не може бити без сагласности конститутивне српске нације.

- Република Српска је чињеница и постојаће са Дејтоном или без њега. О томе како ће БиХ изгледати и шта се дешава са Дејтонским споразумом могу одлучивати само народи у БиХ и то консензусом - рекла је она.

И предсједник Србије Александар Вучић поручује да нова рјешења о БиХ не могу бити постигнута без сагласности сва три конститутивна народа. Вучић је за, Танјуг, истакао да се не противи разговорима, али је сумњичав кад год неко помене измјене најважнијег споразума о БиХ.

- Да се ми не лажемо, многи који говоре о промјени Дејтонског споразума мисле како би то требало да иде у правцу смањивања компетенција и прерогатива власти Републике Српске, а стварање, као се то популарно назива функционалне државе, а то би значило мање надлежности за Републику Српску него што има данас - додао је Вучић.

Информацију да су предсједници Хрватске Зоран Милановић и Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарали о измјени Дејтонског споразума, објавио је хрватски Национал. Према наводима овог недјељника, Милановић је дан након изборне побједе, са турским колегом телефоном анализирао утицај Дејтонског оквира на актуелне политичке догађаје и опције спречавања даље радикализације у БиХ.