latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:33 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

СДА тражи да именовање Божовића за министра буде пролонгирано за фебруар

Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому БиХ Адил Османовић затражио је да са дневног реда сутрашње сједнице буде скинута тачка о именовању Млађена Божовића за министра.

Из СНСД-а одговарају да СДА изазива нову кризу у БиХ, док из ДНС-а поручују да је на дјелу политичка трговина.

Једини овлашћен да повуче тачку с дневног реда, предсједавјући Савјета министара Зоран Тегелтија, није се оглашавао.

Избор Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице пријети да озбиљно наруши односе међу политичким партнерима који су након много муке успјели да формирају Савјет министара.

Од тренутка када се појавио као потенцијални кандидат, СДА је уздржана, тражи додатна међустраначка усаглашавања али не откривају шта им персонално смета код Божовића.

- Предсједник Клуба СДА затражио да се са сутрашњег засједања скине тачка дневног реда која је везана за именовање министра за људска права и избјеглице односно да се пролонгира за наредну сједницу у фебруару - каже предсједавајући Представничког дома ПС БиХ Денис Звиздић.

- Ако се догоди да будемо морали мијењати утврђене ставове код избора за појединачне функције а на основу неких субјектиувних осјећања,онда то значи изазивање нове кризе у БиХ - јасна је Душанка Мајкић, делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ.

Иако Звиздић тврди да је прихваћен приједлог СДА, на сајту ПС и даље је у приједлогу дневног реда као друга тачка потврђивање министра.

Тако ће и остати све док евентуално предлагач, Зоран Тегелтија, не повуче приједлог именовања Млађана Божовића.

Очекујемо да он повуче ту тачку с дневног реда, у противном о томе ће се изјашњавати Парламент а не бисмо хтјели ући у ту фазу за коју можемо унапријед претпоставити у којем би смјеру ишла и какво би било то гласање - наводи Денис Звиздић, предсједавајући Представничког дома ПС БиХ.

Млађен Божовић прошао је провјере ЦИК-а и Сипе.

Према тврдњи Ненада Нешића, посланика у Представничком дому ПС БиХ, није члан ДНС-а, чиме испуњава ранији политички споразум да кандидат за министра за људска права мора да буде нестраначка личност.

- Прво треба да нам кажу шта је проблем са кандидатом јер може да се деси да ми опет предложимо кандидата па да се опет дешава исти проблем. Ако мијењамо да знамо зашто мијењамо да не бисмо предложили истог кандидата. Ја не видим у овом тренутку, осим неке политичке трговине, никаква проблем са господином Божовићем - истиче Нешић.

С обзиром на то да није тражено трајно повлачење већ пролонгирање избора, Млађан Божовић и даље остаје у "игри" за министра али зависи од добре воље СДА, што српска репрезентација у Сарајеву никако не би требало да прихвати.