latinica  ћирилица
16/01/2020 |  08:42 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Бањалука: Подршка СПЦ и народу у Црној Гори током богојављенске литије

Свештенство и вјерни народ Епархије бањалучке предвођени епископом бањалучким Јефремом на богојављењској литији која ће бити одржана у недјељу, 19. јануара, у Бањалуци пружиће молитвену подршку Цркви и народу у Црној Гори.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Према плану, централна прослава Богојављења почеће у Храму Христа Спаситеља служењем свете архијерејске литургије у 9.00 часова, најавила је управа парохије бањалучке.

- У тренутку када смо по нашим домовима и храмовима дочекивали и прослављали најрадоснији празник Христовог рођења и нама немјериво важан Дан Републике Српске, радост је помућена спорним Законом који деградира Српску православну цркву у Црној Гори. Позивамо вјерни народ Епархије бањалучке да узме учешћа у традиционалној Богојављенској литији и да тиме дају свесрдну молитвену подршку Српској православној цркви и вјерном народу у Црној Гори - наведено је у саопштењу Епархије бањалучке.

Свечана литија испред храма кренуће ка градском мосту Патра код тврђаве Кастел у 12.00 часова.

На челу литије биће натпис са поруком подршке борби Српске православне цркве и српског народа у очувању православних светиња које су угрожене усвајањем Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори.

Послије доласка литије до моста Патра услиједиће водоосвештање и спуштање Часног крста у ријеку, те такмичење у пливању Часни крст.