latinica  ћирилица
16/01/2020 |  10:06 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Српски генерал: Додик има праве информације када говори о НАТО тимовима

Српски генерал у пензији Митар Ковач рекао је да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик има праве информације када је рекао да у Сарајеву, Подгорици и Тирани, па и у Београду, дјелују тимови НАТО-а за борбу против руског утицаја.
Митар Ковач - Фото: СРНА
Митар КовачФото: СРНА

Ковач је рекао за Спутњик да ти тимови функционишу у већини земаља на простору бивше Југославије, па и Албаније, у функцији промјене јавног мњења, прије свега на српском етничком простору.

Он је додао да се ти тимови формирају "у складу са новим тенденцијама сукобљавања великих сила и обликовања јавног мнења" на одређеним подручјима, те да их чине стручњаци различитих профила из области телекомуникација, информационих технологија, психолошко-пропагандних дејстава, медија и односа са јавношћу.

- Њихово програмско и континуирано деловање остварује се не само путем тих центара, него првенствено путем званичних медија са националном фреквенцијом, али и медија са локалном фреквенцијом - додао је Ковач.

Ковач је оцијенио да зато данас постоји тенденција да се посредством различитих невладиних организација пласирају финансијска средства за локалне медије јер је инструкција и стратешка смјерница НАТО-а да, осим заступљености на националним медијима, овлада и већином локалних медија.

Он је додао да се један број тих центара налази и у Србији под различитим изговорима и са различитим изазовима, али да нису препознати као такви центри, него функционишу на другачији начин, при компанијама или дипломатским и културним представништвима.

Ковач је рекао да је сигурно да они спроводе одређене активности са циљем преобликовања држава и јавног мњења на простору Балкана, те да се то данас највише чини у вези са националним и вјерским питањима.

Према његовим ријечима, први покушаји у области вјере чине се на простору Црне Горе, гдје је проглашена вјештачка црногорска нација, а сада се проглашава и "црногорска црква".

Он је истакао да се слично у наредном периоду може очекивати у Сјеверној Македонији, на Косову и Метохији, а временом и у БиХ.

Стручњак за међународне односе са Факултета политичких наука у Бањалуци Жељко Будимир рекао је да су "антихибридни тимови стигли најприје у Црну Гору".

Он је указао да су на Балкану Србија и Република Српска изван простора НАТО-а, док се Црна Гора као нова чланица гледа као зона или потенцијално жариште нестабилности, пошто је у политички хаотичном стању ушла у Алијансу, не испуњавајући ниједан услов тог савеза.

- Направљена је једна поставка у којој ти тимови имају задатак да се кроз неконвенционални вид борбе, прије свега медијске, оствари утицај на народ, али и на политичку елиту да доносе одлуке у складу са политиком НАТО-а - додао је Будимир.

Он је навео да је у Црној Гори ријеч о спречавању утицаја српских политичких партија и Српске православне цркве, као најважније институције српског народа, не само у Црној Гори, него и уопште.

- У Републици Српској и Србији то се ради кроз дјеловање различитих невладиних организација, али и кроз институције и медије да би се овај простор интегрисао у НАТО, јер је Алијанса у овом тренутку у пуном процесу конфронтације са Русијом, и то овде - наводи Будимир.

Он је додао да је јасно о којем виду борбе је ријеч, када се то стави у контекст онога што је раније изјавио бивши амерички државни секретар Џон Кери - да су Србија и Република Српска "на линији ватре".

- Ријеч је о борби између два супротстављена глобална блока, у којој српске земље које прате линију војне неутралности не одговарају причи политичког Запада. И они ће се по сваку цијену покушати угурати - рекао је Будимир.