latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:03 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Којић: Што прије усвојити ревидирану стратегију

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је потребно што прије усвојити ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина, која предвиђа одговорност носилаца правосудних функција за неспровођење стратешких циљева и мјера.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Ову стратегију, која није усвојена више од годину дана, потребно је што прије усвојити јер би, како вријеме пролази, предмети ратних злочина над Србима у БиХ могли остати непроцесуирани - рекао је Којић Срни.

Он је истакао да је реално очекивати да у наредне три до четири године буде процесуиран највећи број предмета ратних злочина у БиХ.

- Након тог периода, једноставно, биологија чини своје и биће тешко процесуирати почињене ратне злочине. Велики број злочина над српским народом остао је непроцесуиран због селективног рада правосуђа БиХ и непостојања одговорности носилаца правосудних функција за непроцесуирање злочина над Србима - упозорио је Којић.

Он сматра да ревидирана стратегија представља добар оквир за задовољење правде, успостављање једнакости грађана пред законом и могућности да сви злочини, или бар онај дио који је могуће процесуирати, буду процесуирани у разумном временском року, истичући да ту мисли на приоритетне велике предмете непроцесуираних ратних злочина над Србима.

Којић је подсјетио да су бивши предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и бивши министар за људска права и избјеглице Семиха Боровац у неколико наврата скидали са дневног реда Савјета министара ревидирану стратегију, не желећи да она буде усвојена и да правосудне институције у БиХ крену са њеним спровођењем.

Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина подржале су владе Републике Српске и ФБиХ, ОЕБС и међународне институције, као и Високи судски и тужилачки савјет БиХ, који је и учествовао у њеној изради.

Ревидираном стратегијом би се први пут увела дисциплинска одговорност за тужиоце који предмете не процесуирају у року.

У најновијем годишњем извјештају међународне невладине организације "Хјуман рајтс воч" наводи се да је БиХ остварила мали напредак у заштити људских права, те да забрињава неусвајање стратегије за процесуирање предмета ратних злочина.