latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:37 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Бојић: Не заостајемо за свјетском ортопедијом

Начелник Клинике за ортопедију и трауматологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Никола Бојић рекао је да је ова клиника ниво комликација након операција свела испод свјетских стандарда, те да не заостаје за свјетском ортопедијом.
УКЦ Српске - Фото: РТРС
УКЦ СрпскеФото: РТРС

Бојић је истакао да стручна посјета УКЦ-у признатог свјетског и европског стручњака из Словеније и предсједника Европског удружења за коштано-зглобне инфекције Рихарда Трепшеа говори да ова клиника не мирује, већ наставља дуг пут од прије 20 и више година, а то је континуирано усавршавање људи који раде на Клиници и набавка опреме.

- Тренутна ситуација на овој клиници најбоља је у посљедњих 25 година, од када сам у УКЦ-у јер имамо опрему која нас може само натјерати да радимо још више и боље. Радимо на једној доста ријеткој патологији, инфекцији и проблемима са ендопротезама кука и кољена која је само један у низу догађаја који ће се десити у наредном периоду - појаснио је Бојић.

Признати свјетски и европски стручњак из Словеније и предсједник Европског удружења за коштано-зглобне инфекције Рихард Трепше рекао је да је у УКЦ извео захтјевну операцију ревизије протезе кољена након инфекције, али је она добро прошла, без икаквих компликација.

Он је додао да су у ортопедији највећи проблем комликације, те да је приоритет да се оне спријече, ако је то икако могуће, и да се стекне знање да се лијече уколико до њих дође.

- Комликације зависе од умјетног зглоба, те су оне код кољена најчешће инфекције, а у куку одвајање протезе од кости. До инфекције најчешће долази из коже пацијента - појаснио је Трепше.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да УКЦ има један од најбољих здравствених објеката у региону рађен по свјетским стандардима и најбољу опрему из области ортопедије.

- Радимо на едукацији кадра, иако и сада имамо добре стручњаке из ортопедије и трауматологије - додао је Ђајић.

Ђајић је оцијенио да је посјета Трепшеа значајна за развој УКЦ-а јер је ријеч о једном од најбољих стручњака из ове области.

- Он је овдје урадио операцију и едуковао наш кадар - нагласио је Ђајић.

Трепше ће одржати и предавање о теми "Усвајање савремених протокола за дијагностику и третман коштано-зглобних инфекција" за све љекаре, специјалисте и специјализанте из ове области.