latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:48 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Божићни пријем у Сарајеву; Вратити имовину СПЦ (ФОТО)

Митрополит дабробосански Хризостом организовао је данас у Сарајеву божићни пријем.

Божићном пријему присуствовао је, између осталих, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је поручио да се мора ријешити питање невраћене имовине Српске православне цркве у Сарајеву.

Он је оцијенио да овај пријем показује да БиХ има потенцијал да уважава различите вјере, али да је данашње окупљање ипак у сјенци чињенице да СПЦ-у није враћена имовина и да објекте милионске вриједности у Сарајеву задржавају федералне и кантоналне власти, које ништа не чине да се то питање ријеши.

- Ово је по ко зна који пут да се организује пријем за Божић, а да се понавља иста матрица - да нико ништа није урадио по том питању. То говори о односу Сарајева према СПЦ, који је катастрофално лош, који не може да покаже да је овај град мултиетичан, јер не уважава основна права, а то је право вјерске заједнице на имовину - рекао је Додик.

Он је напоменуо да у овом погледу ни међународна заједница ништа није учинила.

- То показује да је то спрега међународног фактора и власти у Федерацији БиХ и Кантону Сарајево да се та имовина не врати - наводи Додик.

Он је додао да ни покушаји договора на највишем нивоу нису дали резултата, подсјетивши да је прије 15 година на састанку у Вашингтону утврђена обавеза да се то питање ријеши, али ни до сада није ријешено.

- То говори да Сарајево не може да има епитет града који уважава сва права - рекао је Додик и поручио да питање враћања имовине СПЦ-у мора бити ријешено.

Божићни пријем (Фото: D.S/Klix.ba)

Додик је на пријему свим људима пожелио здравље и срећу, као и друштву у цјелини, истакавши да је Божић вријеме окупљања и мирбожења.

Он је митрополиту Хризостому захвалио на организовању пријема, додавши да је на данашњи скуп дошао да свим људима пренесе поздраве мира.

- Православци се окупљају за вријеме Божића не само да се поздрављају, већ и мирбоже, и зато је поздрав "Мир Божији, Христос се роди" упућен свим људима као жеља за мир, стабилност и срећу - рекао је Додик.

Додик је претходно у Источном Сарајеву разговарао са амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим, након чега су са митрополитом Хризостомом обишли Саборну цркву у Сарајеву.

Митрополит Хризостом изразио je увјерење да ће у овој години бити надокнађено све оно што је у претходним пропуштено, указавши прије свега на питање невраћене имовине Српске православне цркве.

Он је упозорио да се невраћањем одузете и узурпиране имовине цркава и вјерских заједница у БиХ и даље крше основна људска и вјерска права.

- Зграда Богословије у Сарајеву не само да није враћена, већ се увелико економски експлоатише. Хоћемо да вјерујемо да ће актуелно Предсједништво БиХ и Парламентарна скупштина БиХ напокон у агенду својих активности ставити питање доношења закона о реституцији - рекао је митрополит Хризостом.

Он је подсјетио да је закон о реституцији заједнички припремљен прије више од 15 година, али да се и данас, како је навео, чува закључан у ладицама бирократије у БиХ.

Митрополит је поручио да се на неправди, отимачини и узурпацији туђег не може очекивати благослов и просперитет.

- Предуслов сваком миру је добра воља међу људима. Желимо и молимо се Богу да постигнемо и имамо добру вољу међу нама. Прво међу нама из цркава и вјерских заједница, а потом између свих грађана ове земље, а посебно оних који су на демократски начин изабрани да владају и представљају грађане - рекао је митрополит Хризостом.

Он је изразио увјерење да је суштински, а не формално, "помакнут граничник" између људских и међунационалних односа у БиХ, те да се иде у добром правцу, поручивши да брига за човјека, као највећег добра послије Бога, треба да буде на првом мјесту, јер дехуманизована држава постаје губитник на свом властитом терену и у свом властитом народу.

Митрополит Хризостом је у свом говору истакао и да је дубоко забринут лошим демографским стањем у земљи и изузетно великим бројем исељавања најспособнијих грађана БиХ, оних који би тек требали стврати породице.

- Све су ово посљедице и резултати дехуманизације човјека и обесмишљавања живота у овој земљи. Апелујем да сви заједно, и као друштво и као вјерске заједнице, учинимо све што можемо да се неповољна слика наше реалности промијени - нагласио је Хризостом.