latinica  ћирилица
16/01/2020 |  15:15 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

Додик: Потребан договор народа у БиХ, без страних интервенција

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да амерички предсједник Доналд Трамп може помоћи БиХ на начин да се омогући народима у БиХ да се они договоре, без интервенције међународних фактора.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Трамп је неколико пута говорио да треба јачати суверенитет држава и да се Америка неће мијешати у унутрашње ствари - рекао је Додик новинарима, одговарајући на питање да ли након честитке коју је добио од Трампа очекује нову америчку политику према БиХ.

Додик је подсјетио да је америчка политика у почетку била коректна, са подршком Дејтону и БиХ састављеној од два ентитета и три конститутивна народа, а онда се то извитоперило кроз притиске администрације да се пружи криминална подршка високом представнику да мијења Дејтонски споразум.

- То није на част САД. Видимо да, без обзира на њихове жеље да БиХ направе унитарном земљом, то није прошло као концепт - рекао је Додик новинарима на божићном пријему који је уприличио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Додик је подсјетио да је од избора за предсједника подржавао Трампа, док је у федералном Сарајеву дата подршка Хилари Клинтон, поручивши да сви Срби у Америци који имају право гласа треба да подрже избор Трампа и за други мандат.

- Вјерујемо да ће његов однос на уважавању права народа бити испоштован - нагласио је Додик и додао да је као српски члан Предсједништва БиХ од породице Трамп добио честитку на којој је потпис Трампа, његове супруге и сина.

Он је напоменуо да је добио честитке и од предсједника Руске Федерације Владимира Путина и осталих, захваливши им за такво уважавање.

На питање зашто у БиХ нису долазили регионални лидери и да ли ће позив добити новоизабрани предсједник Хрватске Зоран Милановић, Додик је рекао да БиХ продукује више проблема него што може да их рјеши и то је "вјероватно досадило овим регионалним лидерима".

Додик сматра да БиХ мора више да покаже на уважавању регионалних питања и да са мање ароганције рјешава питање као што је Пељешки мост, дефинисање границе са Србијом и многа друга отворена питања.

- У БиХ се веома тешко долази до рјешења. Мислили смо да је ријешен проблем Савјета министара, а сада видимо да није - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да су у БиХ долазили предсједник Србије Александар Вучић, Црне Горе Мило Ђукановић, а не зна зашто неки регионални лидери нису долазили.

- Честитам Милановићу. Да ли ће доћи у БиХ или не то је његова ствар, а ја немам ништа против да дође - нагласио је Додик.