latinica  ћирилица
16/01/2020 |  15:19 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Култура српског народа на инетрнету у пројекту "Временска линија"

Најважније личности, догађаји и објекти културе српског народа представљени су на интернету у пројекту "Временска линија културе Републике Србије и Срба ван матице".

Пројекат назван "Временска линија" указује на континуитет, ширину и домете културног насљеђа и стваралаштва на територијама на којима живе Срби од праисторије до данас и подстиче њихово даље проучавање.

- У овом тренутку на "Временској линији" се налази 1.600 одредница. Свака је илустрована одговарајућим фотографијама, аудио-визуленим материјалом и повезана је, како међусобно са другим одредницама, тако и са спољашњим изворима како би се свим корисницима омогућило да што лакше дођу до жељеног садржаја - појашњава Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање култуног развитка.

Одреднице су представљене на српком језику ћириличном и латиничном писму, а појмови су разврстани према категоријама, областима културе и умјетничким дјелатностима.

Претраживање је могуће и према таговима.

Пројекат је још у почетној фази и отворен је за унапређење садржаја тако што директор Завода за проучавање култуног развитка "Временска линија" садржи опцију за предлагање нових одредница или допуну постојећих.

- Посебна пажња била је посвећена култури српског народа који не живи у Србији и то ће бити и убудуће случај. Желим да охрабним све оне који то могу да предложе одреднице, и они који живе ван граница наше земље, а које ћемо ми веома радо да објавимо - додао је Вукићевић.

Аутори апликације сматрају да ће на овакав начин приближити културу свим заинтересованим грађанима, а посебно дјеци, млађим генерацијама и туристима.