latinica  ћирилица
16/01/2020 |  16:00 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Линта: Без рјешавања питања свих ратних злочина нема помирења

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта рекао је да је јасно да је злочин над српским народом у Скеланима код Сребренице била геноцидна политика планираног истребљења Срба са лијеве стране Дрине који је започела такозвана Независна Држава Хрватска почетком Другог свјетског рата.
Миодраг Линта - Фото: СРНА
Миодраг ЛинтаФото: СРНА

Он је истакао да су злочин над Србима у Скеланима у протеклом рату починиле муслиманске војне формације под командом ратног злочинца Насера Орића и да је чињеница да нико од наредбодаваца и починилаца ових свирепих и гнусних злочина над српским народом још није одговарао.

- Познато нам је да је Хашки трибунал политички суд који је основан, прије свега, да суди Србима, није основан да суди непристрасно и професионално свима који су чинили ратне злочине - истакао је Линта који је данас присустовао помену Србима који су убијени прије 27 година на подручју Скелана.

Он је указао да су Суд и Тужилаштво БиХ етнички мотивисане институције које имају за циљ да се избјегну кажњавања злочинаца из реда бошњачког народа.

- Жалосно је што се ни након скоро 25 година од завршетка рата бошњачки политичари још нису одрекли ратне политике и ратнохушкачке и антисрпске реторике - рекао је Линта.

Он је истакао да је важно да Тужилаштво за ратне злочине у Београду коначно почне да ради свој посао и да покреће истраге против свих који су наређивали и починили ратне злочине, не само у Сребреници, него у цијелој БиХ.

- Без рјешавања свих ратних злочина не може се говорити о помирењу - закључио је Линта.

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 305 настрадалих Срба из овог мјеста и околних села које су сребреничке муслиманске снаге убиле у грађанском рату, а њих 69 усмрћено је на данашњи дан 1993. године.

Помен је данас служен и Србима у сребреничком селу Ћосићи, које су прије 27 година убили припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице под командом Насера Орића.