latinica  ћирилица
16/01/2020 |  16:31 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

СДА опструише избор Божовића; Слиједи ли нова блокада на нивоу БиХ?

На захтјев предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, са сједнице Представничког дома БиХ повучен је приједлог именовања Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара.

О потврђивању избора Божовића одлучиваће се на наредној сједници заказаној за почетак фебруара. Док Тегелтија тврди да су разлози оспоравања отворена питања између СДА и СНСД-а, из СДА поручују да би вољели да буде предложен неко други умјесто Божовића.

Млађен Божовић остаје и даље у "игри" за министра бар до наредне сједнице Представничког дома. На захтјев ДНС-а који га је и формално номиновао и на основу оправдане процјене да би СДА била против током гласања, Зоран Тегелтија повукао је приједлог именовања Божовића на министарску позицију.

- Из јасних показатеља да нема довољан број гласова да се изабере Божовић, одлучио сам повући ту тачку с дневног реда. Наравно Божовић и даље остаје мој приједлог - јасан је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

- Оно што је мени битно јесте да не постоји персонални проблем, него да се отвара неки други проблем, а то није питање за мене и ДНС - тврди посланик ДНС-а у Представничком дому ПС БиХ Ненад Нешић.

Ипак, у СДА тврде да је проблем у Божовићевим компетенцијама и поред тога што задовољава законске услове, изјашњава се као Црногорац и није члан странке. Негирају да је у питању уцјена, али у СНСД-у кажу да СДА избор Божовића условљава враћањем Сенада Братића у руководство Скупштине Српске. Спекулише се да СДА тражи гаранције да СНСД неће бити против поновне кандидатуре Османа Мехмедагића.

- Ми бисмо били најсрећнији да добијемо приједлог новог имена и најбоље би било за ову "коалицију" - сматра шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому ПС БиХ Адил Османовић.

Тегелтија је потврдио да је разговарано о Братићу, али и о другим питањима.

И не чуди што СДА опструише избор Божовића, јер до избора новог министра тим ресором руководи њихов кадар, замјеник министра Џевад Махмутовић.

- Мислим да је то и намјера да се узурпира. Покушао сам да се проводи договор за ниво БиХ, а сада се поново нешто као договора. Ово је иницијација за поновну блокаду БиХ - нагласио је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Опречним ставовима о избору односно пролонгирању избора Млађена Божовића, СДА и СНСД-е иду на "руку" опозицији која их оптужује за мутне радње испод "радара".

- Видјећемо да ли је упитању само персонално рјешење или је ријеч о политичкој трговини. Ја мислим даје ово друго у питању - изјавио је шеф Клуба СДС-а ПДП-а у Представничком дому ПС БиХ Мирко Шаровић.

Повлачење приједлога избора Млађена Божовића у други план бацило је сједницу Дома на којој се нашло 47 тачака, од којих се неке односе на Извјештаје о раду појединих бх институција за 2017. годину, иако смо већ у 2020. години, то само говори колики је био застој у раду у бх. институцијама у претходном периоду.