latinica  ћирилица
17/01/2020 |  11:34 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Организација Нодас помаже покретање првог бизниса женама

Кориснице пројекта "Оснаживање пољопривредних, обртничких и услужних подузећа под вођством жена у општинама Коњиц, Кладањ и Власеница" потписале су уговор са представницима организације Нодас у Власеници.

Циљ овог пројекта је да се женама пружи шанса да покрену и развију први посао.

Без обзира на то да ли корисници овога пројекта живе у граду или на селу, покретање новог посла, уз значајан грант, омогућиће им бољу економску ситуацију.

- Аплицирали смо за машину за прављење поклона и балона. То је нешто ново и савремено да би наше муштерије обрадовали пошто радимо декорацију свадби. Клима уређај нам је веома важан зато што цвијеће љети због високих температура пропада и калира, тако да ћемо сада далеко мање имати отпада - рекла је Цвијета Лаловић, цвјећарка.

Корисници пројекта добили су грантове у износу од 6.000 КМ, са сопственим учешћем од око 15 одсто.

- Данас смо имали прилику да наше кориснице, односно нове чланице добију сву опрему. То су жене које се баве услужним дјелатностима и ми смо као удружење постале богатије за тих девет чланица. Нама је битно за удружење да је и нас организација "Нодас" помогла, донирали су нам пресу за прераду воћа и поврћа - навела је Десанка Николић, Удружење жена "Подриње" Власеница.

Жељко Дамљановић, шеф Одсјека за развој општине Власеница наводи да су потписани уговори са осам корисница и Удружењем жена "Подриње" које је такође једно од корисника овог пројекта.

Како је рекао, опрема је већ почела да стиже, и у скорије вријеме очекују потписивање уговора са осталих 13 корисника.

Укупна вриједност пројекта је 850.000 КМ за све три општине које обухвата овај пројекат.

Општина Власеница у пројекту за кориснице из ове општине учествује са око 66.000 КМ.