latinica  ћирилица
17/01/2020 |  11:55 ⇒ 11:59 | Аутор: Вечерње новости

ОВК наставила да убија свједоке; Рустеми требало да буде заштићен

Три мјесеца након што је као свједок дао исказ истражитељима Специјалног суда за злочине ОВК, шумарски инспектор Назим Рустеми је убијен.

Његова судбина наставак је низа сумњивих смрти и нестанака свједока против лидера ОВК. То и буди слутњу да би, као што је то био случај у Хашком трибуналу, оптужнице могле да падну, јер суд не успијева да сачува свједоке.

Тијело Рустемија пронађено је прије мјесец дана код језера Бадовац, а ових дана приштински медији пишу да је требало да буде заштићени свједок Специјалног тужилаштва. На то је указала његова удовица Ељмазе која је испричала да је Рустеми и раније добијао пријетње, те да им је прије неколико година запаљен аутомобил. Рустеми је, током сукоба на Косову, био талац ОВК и претпоставља се да је судским истражитељима говорио о злочинима против "нелојалних Албанаца".

Нестанци, сумњиве несреће и убиства свједока пратили су и једина два суђења припадницима ОВК пред Хашким трибуналом. Оптужени у оба случаја - Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај - ослобођени су због недостатка доказа. Сумња се да је само у поступку против Харадинаја убијено најмање петоро свједока.

Да би таква ситуација могла да се понови упозорио је још прије четири године специјални извјестилац Савјета Европе Дик Марти. Он је тада рекао да су неке особе које би требало да свједоче пред новим судом - већ убијене. Мислио је, вјероватно, на Бедрија Цурија, бившег припадника ОВК, који је тих дана код Глоговца убијен хицем у главу.

Уклањање свједока на КиМ, међутим, према подацима српских судских органа и безбједносних служби, почело је одмах послије НАТО бомбардовања и број жртава до данас мјери се десетинама. Први потенцијални свједок за кога је познато да је то платио главом био је бивши борац ОВК Суад Ксорај који је ликвидиран и спаљен у јуну 1999. Породица је сумњала да иза убиства стоји Рамуш Харадинај.

На одлазећег премијера тзв. владе у Приштини, сумња је пала и за убиство команданта супарничке терористичке организације ФАРК Тахира Земаја, његовог сина Ениса и брата Хасана, који су такође помињани као могући свједоци против ОВК. Они су убијени из засједе 2003, а годину дана раније погубљен је и Земајов блиски сарадник Смаиљ Хајдарај. Међу жртвама је Џељадин Мусај, који је био у програму заштите свједока, а убијен је заједно са малољетним унуком. Нешто раније страдала су и његова браћа Исмет и Синан.

Специјални суд за ратне злочине упутио је јуче позив бившем припаднику ОВК Рамизу Кукају. Он ће бити саслушан 5. фебруара у Приштини. Овај суд до сада је саслушао око 250 људи. Према ријечима предсједника организације ратних ветерана ОВК Хиснија Гуцатија, највеће интересовање тужиоци показују за активности генералштаба ОВК.