latinica  ћирилица
17/01/2020 |  14:23 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Кошарац и Голићева: Спријечити градњу одлагалишта на Трговској гори

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је приоритет тог министарства рјешавање проблема могуће изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, на граници са БиХ, те поздравио напоре које је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске чинило да ова изградња буде спријечена.
Састанак Сташе Кошарца и Сребренке Голић - Фото: СРНА
Састанак Сташе Кошарца и Сребренке ГолићФото: СРНА

Кошарац је најавио да ће током фебруара организовати састанак са ентитетским министрима надлежним за заштиту животне средине, представницима Зеленог клуба који окупља посланике на свим нивоима власти у БиХ, начелницима општина у сливу ријеке Уне, те руководством Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ са циљем заједничког планирања наредних активности.

Кошарац и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић сагласили су се данас у Бањалуци да након тог састанка буде сачињена свеобухватна информација која ће бити презентована Савјету министара, те да ће се предложити да буде ажуриран састав Радне групе за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора.

- Усаглашено је да ће Министарство спољне трговине и економских односа БиХ тражити трилатерални састанак са надлежним министарствима Хрватске и Словеније како би ово питање било ријешено у складу са добросусједским односима - саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Голићева и Кошарац су се сагласили да ће сугерисати Предсједништву БиХ да у приједлогу буџета заједничких институција буду планирана средства за формирање правног и експертског тима који би заступао интересе БиХ у евентуалној међународној арбитражи, уколико не уроде плодом напори да се ова изградња спријечи.

Голићева је нагласила да је неопходна много активнија сарадња два министарства, која је у претходном периоду изостала, што је довело до застоја у рјешавању неких питања у области заштите животне средине.

Голићева, као контакт особа за Конвенцију УН о климатским промјенама за БиХ, информисала је Кошарца о досадашњим активностима у овој области и предложила да се ускоро организује састанак на којем ће бити именоване контакт-институције за конвенције у области заштите животне средине које је БиХ ратификовала, а гдје то још није учињено.

Саговорници су постигли пуну сагласност за будућу сарадњу у складу са договореним механизмом координације и уставним надлежностима.