latinica  ћирилица
17/01/2020 |  14:32 ⇒ 14:35 | Аутор: РТРС

МУП-у уручени детектори дроге код возача (ФОТО)

Представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске уручили су данас представницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске десет најсавременијих уређаја - анализатора за детекцију опојних дрога и психоактивних лијекова у организму код возача и других учесника у саобраћају.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

Ријеч је о савременим преносивим ручним уређајима, који путем узорка пљувачке омогућавају тренутно утврђивање присуства опојних дрога или психоактивних лијекова у организму возача.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић истакао је да вожња под дејством опојних дрога и психоактивних лијекова, посебно у комбинацији са алкохолом, повећава ризик од настајања саобраћајних незгода.

Фото: СРНА

Крунић је навео да је Европски савјет за безбједност саобраћаја још 2017. године објавио документ под називом "Превенција вожње под дејством дрога у Европи", у којем су дате јасне препоруке за смањење процента возача под дејством опојних дрога у земљама чланицама, те да је на трагу тих препорука, анализа и препознатих проблема Агенција за безбједност саобраћаја извршила набавку ових уређаја.

Он је додао да се на овај начин,Република Српска издвојила као прва земља у региону која је обезбиједила предуслове за праћење индикатора који се односе на овај проблем, а који су дефинисани Методологијом за мјерење и праћење индикатора безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске.

Фото: РТРС

Крунић је подсјетио да је Агенција за безбједност саобраћаја раније МУП-у Српске донирала 44 уређаја за детекцију алкохола у организму, чиме су створени предуслови за свеобухватну и једноставну контролу најризичније групе учесника у саобраћају.

Уређаји за детекцију опојних дрога и психоактивних лијекова набављени су у оквиру средстава која уплаћују друштва за осигурање и филијале друштава за осигурање из Федерације БиХ као дио превентиве за реализацију пројеката унапређења безбједности саобраћаја, саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.