latinica  ћирилица
17/01/2020 |  14:37 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Настављају се истраживања на локалитету Мухарине

Музеј Семберије наставиће ове године ископавања на локалитету Мухарине код Пољопривредног добра Ново Село, гдје је 2018. пронађен мушки скелет стар 2.500 година, као и један женски из средњег вијека, рекао је директор Музеја Момчило Копривица.
Мухарине (фото:gradbijeljina) -
Мухарине (фото:gradbijeljina)

- Прва фаза овог истраживачког посла који је започела аустријска организација Ореа је завршена, а посао на другој фази требало би да буде настављен у овој години јер се у прошлој, из објективних разлога, нису стекли услови за то - каже Копривица.

Тада је у двије гробнице, од којих је једна стара више од 2.500 година, пронађен мушки скелет.

- У другој гробници пронађен је женски скелет из средњег вијека, а шта ће показати ново ископавање које би требало да буде на неколико стотина метара од овог у Новом Селу, остаје да се види - рекао је Копривица.

Он наводи да је Музеј Семберије, најстарија бијељинска установа културе, завршио све зацртане планске активности у прошлој години.

У овој години Музеј обиљежава јубилеј - пола вијека рада, поводом чега ће током године бити организоване бројне  активности.

Музеј Семберије се финансира из градског буџета са 240.000 КМ годишње, али, према ријечима Копривице, ова установа годишње аплицира различитим пројектима и према Савјету министара, те неким међународним и домаћим организацијама.

У 2019. години Музеј Семберије је приредио 12 тематских изложби, те учествовао у организовању Пантелинских свечаности и манифестацију Вишњићеви дани.