latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:25 ⇒ 20:02 | Аутор: Вечерњи лист

Преузимање половине отпада из Кршког 2023. године – тешко оствариво

Хрватска би за три године требала почети преузимати своју половину ниско и средње радиоактивног отпада из Нуклеарне електране Кршко, али то ће бити веома тешко оствариво.

То је један од закључака извјештаја Треће ревизије Програма разградње НЕК-а и Треће ревизије Програма одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива који је био на дневном реду јучерашње сједнице Владе Републике Хрватске, преноси Вечерњи лист.

У извјештају се наводи да, с обзиром на тренутно стање развоја складишта и одлагалишта у Словенији и Хрватској, датуми утврђени у Међудржавном уговору као почетак националних програма збрињавања отпада из Кршког, почевши с преузимањем ускладиштеног оперативног НСРАО-а за период 2023-2025. године, представљају тешко остварив изазов.

Планирано је да Нуклеарна електрана Кршко буде угашена 2043. године, али Хрватска би своју половину ускладиштеног оперативног отпада требала почети преузимати 2023. Те би године требало почети радити дугорочно складиште тог отпада Черкезовац у општини Двор. Ту би се НСРАО складиштио сљедећих 40 година, а затим пребацио у одлагалиште за НСРАО. Локација тог одлагалишта још није одређена, а његово успостављање није потребно прије 2051. године.

У извјештају је наведена и прва анализа подјеле и преузимања НСРАО-а из Кршког. За хрватски дио тог отпада наводи се да ће се након његова преузимања из Кршког он обрадити и кондиционирати у облик адекватан за даљње поступке у намјенском постројењу за збрињавање отпада у трећој земљи и накнадно се превозити у Хрватску. Хрватска половина НСРАО-а кондиционираће се паковањем у армирано-бетонске контејнере.

Оперативни НСРАО подијелиће се у двије пошиљке – отпад настао до 2023. и отпад настао између 2024. и 2043. године.

Прва серија контејнера биће одложена у дугорочно складиште у Черкезовцу, а затим у одлагалиште које ће се успоставити 2051. године, а у то ће одлагалиште директно ићи и друга серија контејнера.

Извор: Вечерњи лист, Влада РХ