latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:35 ⇒ 18/01/2020 | 08:47 | Аутор: РТРС

Лобисти "коче" улазак руских лијекова у БиХ

Коме не одговара да лијекови руских фармацеутских компанија уђу на тржиште БиХ? Одговор би требало да има Агенција за лијекове БиХ. Фонд здравственог осигурања Републике Српске очекује од ове Агенције да убрза процедуре издавања дозвола за промет руских фармацеутских компанија и да не дозволи да постане талац тромости и утицаја разних лобиста којима, очито, не одговара продор руских лијекова на тржиште БиХ.

Како је могуће да лијекови који су урађени по свим стандардима и који сада успјешно снабдијевају огромно руско тржиште, али и шире, не могу да добију дозволу за промет у БиХ, питају се у Фонду здравства Српске.

Република Српска на лијекове годишње троши више од 150 милиона марака и увођење лијекова руске фармацеутских компанија осим квалитета значило би и уштеду.

- Да се дозволи да квалитетни лијекови дођу на наше тржиште како би се снизиле цијене, јер што је већа конкуренција то су ниже цијене. Са мањим трошковима можемо обезбиједити друге лијекове за наше пацијенте - изјавио је директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић.

Из Фонда здравства Српске поручују да ако се нешто хоће, то онда буде и брзо. Као примјер наводе кубанску вакцину против карцинома, која је по убрзаној процедури и без дозволе Европске агенције за фармакологију и мишљења чланова Комисије за лијекове БиХ регистрована у БиХ. Очито да је стално тражење додатних мишљења експерата само изговор да руски лијекови не дођу на ово тржиште, појашњавају у Фонду.

Комисију за лијекове при Агенцији за лијекове чини по седам чланова из Републике Српске и Федерације БиХ и један из Брчко Дистрикта. Према посљедњем гласању за стављање у промет руских лијекова у БиХ чланови Комисије из Федерације били су против.

Директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак не жели, како каже, да коментарише медијске написе. У краткој поруци појаснио је да су предметни лијекови у процедури и да он као директор нема утицај и не жели да га има на поменуту комисију, која је, како је навео, независна у свом раду.

- Чланови Комисије долазе испред министарстава здравља Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта, исто као и чланови Стручног вијећа (Управног одбора) Агенције. Као још један разлог за уздржавање од коментара на поменуту тему (поред могућег тумачења изјаве као неке врсте притиска на чланове Комисије) директор наводи врло изгледну оптужбу од стране било кога да се ставља на једну од страна, што му ни у ком случају није намјера - наводи се из Агенције за лијекове БиХ.

Поједини медији у Федерацији БиХ незванично су објавили да су чланови Комисије из Федерације гласали у складу са препорукама ентитетског министарства здравља, из којег данас није било званичног става. У телефонском разговору портпарол овог министарства Златан Першић тврди да, осим предлагања чланова Комисије, други утицај на њих нису имали.