latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:35 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Невесиње: Комисије још пописују штету

У снажном земљотресу који је 26. новембра прошле године погодио подручје Невесиња, оштећен је велики број објеката. Комисија за процјену штете још није завршила рад, а пристигао је 531 захтјев за накнаду штете од грађана и других субјеката.

Испуцали зидови, срушени димњаци и цријепови, оштећени аутомобили - посљедице новембарског земљотреса, на срећу, нису биле веће од тога, али и овако има много посла како би се санирале штете. Општинска комисија и даље обилази терен.

- До сада смо обишли око 330 локација, за свако оштећење се прави записник - изјавио је предсједник комисије за процјену штете Синиша Братић.

Највише су оштећени објекти на подручју које гравитира епицентру земљотреса, мада штете има у свим дијеловима града и општине. Објекат културног центра, у којем је и Музичка школа, а који је претрпио велика оштећења биће у потпуности реновиран, за шта би Влада требало да издвоји 300.000 марака. Остале школске зграде су, добрим дијелом, већ саниране.

- Већ смо доста тога поправили, још је остало да окречимо та мјеста - изјавио је директор Средњошколског центра "Алекса Шантић" Момир Братић.

Одмах након земљотреса Влада Републике Српске издвојила је 100.000 марака за санацију штете у општини Невесиње. Солидарисали су се и пријатељи Невесиња из Црне Горе: општина Будва уплатила је 10.000 евра, Водовод из Херцег Новог 1.000 евра, а 500 марака властитих средстава издвојила је и група посланика Скупштине Црне Горе.

- Мислим да ћемо из тих средстава обезбједити поправку приватних кућа, а јавне објекте и зграде смо већ завршили - изјавио је начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић.

Општинска комисија би требала да до краја јануара обиђе све пријављене објекте. Одмах након тога почеће процјена, а затим и исплата накнаде онима који су претрпјели штете.