latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:45 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Да ли БиХ постаје земља патолошких коцкара?

У Босни и Херцеговини има скоро 4.000 уплатних мјеста за клађење. По томе БиХ је у самом свјетском врху. Статистика забрињава ако се овом неславном рекорду дода податак да је код нас око 50.000 патолошких коцкара. Број оних који се кладе на спортске догађаје занемарив је у односу на клађење на виртуелне игре.

Са скоро 4.000 кладионица, БиХ држи неславан свјетски рекорд. Још поразнија је слика малољетника поред апарата за клађење. Ово није фотографисано у некој другој земљи у угоститељским објектима већ код нас.

Вјероватно сте барем једном отворили врата кладионице. Одиграли тикет, изгубили или добили новац. И то не би био проблем, ако је ријеч о мањем улогу, али, када одласци у кладионицу постану чести, а улози све већи треба ставити прст на чело.

Уплате за клађење у прошлој години мјере се милијардама марака. Одређене анализе показују да је знатно више оних који се кладе на виртуелне игре него на спортске догађаје.

Како уочити патолошког коцкара? У сврху овога, Асоцијација легалних приређивача игара на срећу Републике Српске у сарадњи са клиничким центром одлучила је да обучи своје раднике.

На вратима сваке кладионице стоји обавјештење о забрани клађења малољетницима. Велики проблем су поједини угоститељски објекти гдје често нелегално постоје аутомати за клађење доступни млађим од 18 година. Апарат за клађење постављен је чак и у дјечијој играоници. Ако је за утјеху ,ово није фотографисано код нас већ у Црној Гори. Нека нам лоши примјери буду школа.