latinica  ћирилица
19/01/2020 |  08:01 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

Затворен 13. "Кустендорф", "Златно јаје" припало Богдану Mурешану

У Дрвенграду на Мокрој Гори затворен је 13. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф", а прва награда "Златно јаје" додијељена је Богдану Мурешану за филм "Божићни поклон".
Мокра Гора: "Кустендорф" додјела награда - Фото: СРНА
Мокра Гора: "Кустендорф" додјела наградаФото: СРНА

Алиаксеј Палујан добитник је награде "Сребрно јаје" за филм "Језеро среће", док је трећа награда "Бронзано јаје" припала Ингрид Сантос за филм "Биф".

Жири овогодишњег фестивала који су чинили италијански редитељ, писац и продуцент Паоло Вирци, француски писац и сценариста Тонино Бенаквиста и шаховски велемајстор Владислав Ткачијев одлучио је да награду за најпоетичнији филм добије редитељ Димитар Кутманов за филмско остварење "Далеки дом", док је посебно признање жирија добио филм "Хавана, Куба" Андреја Хуцулека.

Награда за најбољу фотографију "Вилко Филач" додијељена је Хамеду Багхеиану за ирански филм "Други". Награду је додијелио француски директор фотографије Мишел Аматје.

На церемонији затварања фестивала у биоскопу "Проклета авлија", оснивач "Кустедорфа", прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да би ово био добар тренутак да се фестивал одмах и отвори.

- Живимо у времену у ком се све дешава у реалности и фикцији. Фикција коју признајемо у овој недељи политичке некоректности. Прије свега, треба да се подсјетимо да један од најважнијих људи у 21. вијеку јесте затворен, а то је Џулијан Асанж. Највећи аплауз посветимо Џулијану Асанжу који сада умире у затвору у Лондону - рекао је Кустурица.

Обраћајући се у препуној биоскопској дворани, Кустурица је рекао да је ово фестивал који већ 13. пут покушава да уради исто.

- Не треба заборавити да смо у почетку приказивали филмове са 35-милиметарске траке. Не треба заборавити да смо се из аналогног пребацили у дигитални свијет. Данас не постоји популарни музичар који не снима аналогно, што не значи да ће се кинематографија вратити у аналогно доба. Дакле, треба бити веома тврдоглав у ономе што смо у почетку радили - рекао је Кустурица.

Он је нагласио да је овај свијет већ увелико промијењен, те да вјерује да овај фестивал својим малим дијелом може утицати на малу промјену према утопијском свијету.

- Дакле, треба бити веома тврдоглав у ономе што смо у почетку радили. Ми смо на овом фестивалу покушали да вјенчамо умјетничко и комерцијално. Управо на овоме се треба инсистирати, тако да не треба инсистирати на томе да се праве умјетнички филмови које ће гледати породице у својим кућама, нити их претварати у видео-игре - рекао је Кустурица.

За фестивалске награде такмичио се 21 филм младих режисера.

У оквиру музичког програма наступили су поп-фолк-рок група "Хетерс", састав из Сјеверне Македоније "Џамбо Агушеви оркестар", француско-румунско-пољски састава "Клик хир", као и два бенда из Србије - "Дејан Петровић биг бенд" и "Лав хантерс".

Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" одржан је у организацији продукцијске куће "Раста интернешнел" и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и ТНСО. /