latinica  ћирилица
19/01/2020 |  09:10 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Митрополит Порфирије: Однос Подгорице и Приштине исти према српском народу и Цркви

Његово високо преосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије изјавио је да однос власти у Подгорици према српском народу, Цркви, православљу и демократском поретку и начелима није ништа бољи него однос привремених органа у Приштини.
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије - Фото: СРНА
Митрополит загребачко-љубљански ПорфиријеФото: СРНА

Митрополит је подсјетио на покушаје Приштине да средњовјековни српски манастир у Новом Брду прогласи католичким, те упозорио како слична судбина чека и друге српске светиње на Косову и Метохији и у Црној Гори.

- У катедралном Храму Светог Николе /у Подгорици/ извршили су експеримент ин виво, очигледну наставу не само за своје подгоричке ђаке. Свима су нам јасно показали шта ће бити са Морачом, Савином, Ждребаоником и другим храмовима уколико попустимо у одбрани светиња - рекао је митрополит Порфирије за Вечерње новости.

Према његовим ријечима, ту истовјетност намјера Приштине и Подгорице и народ јасно осјећа.

- Зато се послије молебана широм Црне Горе, у литијама масовно пјева о Косову, Светом цару Лазару и косовским јунацима - додао је он.

На питање како гледа на оптужбе да државни врх Србије и Патријаршија, под плаштом заштите Срба распирују национализам у Црној Гори и на Космету, владика Порфирије је истакао како је то за њега познато искуство.

- Шта год да учините одређеним групама у чије циљеве и пројекте се не уклапате унапријед сте криви. Њима није важна истина, већ само циљ и интерес - рекао је митрополит Порфирије.

Митополит сматра да "треба подржати настојања Србије да се обнови дијалог Срба и Шиптара и да се успостави какав-такав суживот на Косову и Метохији", те оцијенио и како је сада јасно и свјетским силама и Албаницима да се Србија никада неће одрећи тог дијела своје територије.

Он је указао и како није природно дијелити се око онога што овај народ обједињује, а још мање је морално злоупотребљавати најбитније питање за остварење уских интереса.

- Нарочито је важно да ми, као људи Цркве, избјегнемо сваку врсту политиканског односа према Косову. Епископи и свештеници не треба да се опредјељују између партија - рекао је владика Порфирије.