latinica  ћирилица
19/01/2020 |  13:37 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Одржано пливање за Часни крст у више градова Црне Горе

Игор Пренкић из Зете побједник је овогодишњег Богојављенског пливања за Часни крст у Подгорици, које је Митрополија црногорско-приморска данас организовала на ушћу Рибнице у Морачу.
Улцињ: Богојављење - Фото: СРНА
Улцињ: БогојављењеФото: СРНА

Пренкић, коме је ово друга побједа, добио је пригодне поклоне и новчану награду.

Најстарији пливач био је 70-годишњи Веселин Мугоша.

Из Митрополије су раније потврдили да је за пливање за Часни крст било око 200 пријављених, а за саборно крштење око 100.

Томе је претходила литија у којој је било неколико хиљада људи, а кретала се од Храма Христовог Васкрсења. На челу је био Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Бар - Богојављење (Фото: СРНА)

Митрополит је црногорској власти поручио да, ако хоће да буду насљедници краља Николе, дођу да се крсте са народом и врате се истинским вриједностима - Богу и народу.

До Часног крста је у Бигови код Тивта први стигао Душан Кордић из Шишића. Учествовало је око 50 такмичара, међу њима и дјеца, а у море ушао и свештеник Јован Рајак, парох доњегрбаљски.

Бијело Поље: Богојављење (Фото: СРНА)

У Улцињу је побједник такмичења у пливању за богојављенски Часни крст Далибор Марковић, а на градској плажи Сињавац у Бијелом Пољу Ненад Милићевић.

Од 50 младића у Беранама, до Часног крста је први допливао најмлађи деветогодишњи Александар Ралевић.

Ријеку Лим је освештао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, а након пливања за Часни крст он је свим учесницима уручио медаље и честитао празник Богојављење.

Беране: Богојављење (Фото: СРНА)

Јоаникије је претходно служио литургију у манастиру Ђурђеви ступови, а затим је до градског моста предводио литију, у којој је било више хиљада грађана.

Рекордан број учесника, њих 68, данас је пливало за Часни крст у Херцег Новом у организацији Црквене општине Херцег Нови и Ватерполо клуба "Јадран ветерани", гдје су први допливали Никола Радонић и Игор Балтић. Радонићу је ово друга побједа, а Балтић је први пут учествовао у пливању.

Филип Бакић први је допливао до крста које је Црквена општина бечићка организовала у Бечићима код цркве Светог Томе.

Око 40 момака који су у Даниловграду пливали за Часни крст, побједу су препустили јединој дами међу њима - дјевојчици Кристини Шкатарић.

Тиват: Богојављење (Фото: СРНА)

Претходно је даниловградским улицама прошла Богојављенска литија коју је предводио епископ диоклијски Методије, а претходила јој је служба у храму Свете Текле.

Лука Вучковић побједник је пливања за Часни крст у Бару, гдје је испод Дворца краља Николе пливало је неколико десетина младића.

Присутни су у мјестима гдје се пливало за Часни крст пјевали пјесме о Србији, Косову и поруку да не дају светиње.

Богојављење у Црној Гори
Фото: РТРС

Богојављење у Црној Гори
Фото: РТРС

Богојављење у Црној Гори
Фото: РТРС

Богојављење у Црној Гори
Фото: РТРС

Богојављење у Црној Гори
Фото: РТРС

Богојављење у Црној Гори
Фото: РТРС

Богојављење у Црној Гори
Фото: РТРС

Богојављење у Црној Гори
Фото: РТРС

Богојављење у Црној Гори
Фото: РТРС