latinica  ћирилица
19/01/2020 |  17:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Селаковић: Аргументација Ђукановића правно неоснована, није валидна

Правник и генерални секретар предсједника Републике Србије Никола Селаковић оспорио је данас аргументацију предсједника Црне Горе Мила Ђукановића у прилог Закону о слободи вјероисповести у Црној Гори и навео да је све што је Ђукановић изнио правно неосновано и да није валидно.
Никола Селаковић - Фото: РТРС
Никола СелаковићФото: РТРС

Реагујући на наводе Ђукановића да држава Црна Гора не отима имовину Српској православној цркви, јер је та имовина, како тврди, заправо власништво државе Црне Горе, узурпирано у периоду између 1986. и 2000.године, Селаковић је навео да то није правна аргументација.

- Посматрати све у уским временским оквирима, као што чини Ђукановић, а не освртати се на оно што су били важећи правни прописи у вријеме када је одређена имовина постајала црквена, није нешто што може да буде валидна и валидна правна аргументација - рекао је Селаковић.

Додао је да је прије периода о којем говори Ђукановић, владао комунистички режим за који се, каже, зна како је поступао према цркви, а нарочито према Српској православној цркви.

Селаковић истиче да су се управо по том питању оглашавала нека од најрелевантнијих међународних правних тијела, од Савјета Европе до Венецијанске комисије, и позивала на нужност и потребу вршења реституције црквене имовине, а прије свега имовине СПЦ.

- Важно је да се правно напомене да се не може узурпирати нешто што је ваше, што је постало ваше прије много вијекова, што је Црква као својину стекла донацијама, прилозима ктитора, владарским повељама, поклонима и то у складу са важећим законима и позитивним правним прописима - напомиње Селаковић и додаје да је посебно занимљив период који Ђукановић наводи у аргументацији.

- Период од 1986. до 2000.године се у највећем дијелу поклапа са периодом његове власти у Црној Гори, а управо та власт доноси, спроводи и контролише примјену самих прописа - закључује Селаковић.