latinica  ћирилица
19/01/2020 |  20:15 ⇒ 20/01/2020 | 10:12 | Аутор: СРНА

Клокић: Осим земља ЕУ, најзначајније Русија и Кина

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да за Српску, осим земаља ЕУ, најзначајнија сарадња са Русијом и Кином.
Златан Клокић - Фото: СРНА
Златан КлокићФото: СРНА

- Путем Представништва Српске у Русији имамо заиста добру сарадњу у области привреде, културе, просвјете, али и на највишем политичком нивоу - рекао је вечерас Клокић за Алтернативну телевизију.

Када је ријеч о Кини, Клокић је навео да је она битан инвеститор у Српску која у сарадњи са Амбасадом Кине у БиХ реализује низ пројеката, а као најважније је навео едукацију домаћих кадрова.

Веома важним Клокић сматра и то што Српска има своје представништво у Бриселу, гдје се све главне политике Европе дефинишу, а ту су познати ставови Српске.

- БиХ претендује да буде члан ЕУ, а да би Српска остала у оквиру својих уставних надлежности потребно је да се знају ставови пред званичницима ЕУ - да смо за европски пут са уставним надлежностима дефинисаним Дејтоном, те уставима БиХ и Српске - подсјетио је Клокић.

Он је навео да европске политике често нису наклоњене Српској, јер ЕУ захтјева да се говори "једним гласом" због чега је и направљен механизам координације.

Клокић је оцијенио да је највећи изазов представиштава да истрају на ставовима Српске да се може функционисати само у оквиру БиХ дефинисане Дејтоном, да Српска има стабилне институције изабране у складу са демократским начелима и Владу која уредно функционише.