latinica  ћирилица
19/01/2020 |  21:49 ⇒ 20/01/2020 | 07:16 | Аутор: Б92

Почиње Аустралијан опен – четворица Срба на терену

У ноћи између недјеље и понедјељка почиње Аустралијан опен, а првог дана на терен ће чак четири српска тенисера.

Од 1 сат послије поноћи по средњеевропском времену почеће први Гренд слем сезоне, Отворено првенство Аустралије.

Гледаоци у Мелбурну ће првог дана имати прилику да гледају по 32 меча у женскон и у мушкој сингл категорији, што ће бити случај и другог дана, чиме ће се закључити прво коло.

Што се српских тенисера тиче, првог дана ће на терен чак четворица – Ласло Ђере, Душан Лајовић, Филип Крајиновић и Новак Ђоковић.

 

Аустралијан опен ће први започети Ласло Ђере, тренутно 40. тенисер планете, који ће за противника имати Јапанца Јошихита Нишиоку од 1.00 на Терену 15.

Ђере и Нишиока се никада нису састали, а занимљиво је да је Нишиока недавно имао дуел са Ђоковићем на Дејвис купу у Мадриду, где је поражен са 2-0.

Најраније од 3 часа на терен ће Лајовић, који ће имати врло тежак задатак против Британца Кајла Едмунда на истом терену као и Ђере.

Душану и Кајлу ће ово бити четврти окршај и, ако је судити по историји, Србину се не пише добро.

У два дуела 2016. (Дејвис куп и Шангај) побједе је биљежио Едмунд, као и 2018. у Пекингу. У одиграних осам сетова српски тенисер био је бољи само једанпут.

Трећи Србин који ће на терен је Филип Крајиновић. Он свој дуел са Французем Квентином Алисом игра на Терену 22, најраније од 4 часа по нашем времену, послије два дуела женског сингла (Бадоса-Ларсон, Кирстеа-Стрицова).

Халис на Аустралијан опен долази као квалификант и тренутно 215. тенисер планете, па се очекује да Филип дође до релативно лаке побједе у њиховом првом међусобном окршају.

Организатори турнира су најбоље оставили за крај, па ће на терен посљедњи изаћи Новак Ђоковић, који ће затворити вечерњи дио програма главног стадиона "Род Лејвер Арене".

Његов меч против Нијемца Јан-Ленарда Штруфа не очекује се да почне прије 10.30 по средњеевропском времену, по завршетку дуела између Аустралијанке Ешли Барти и Украјинке Лесје Тсуренко.

Свој меч првог кола такође ће одиграти и Роџер Федерер, трећи носилац турнира. Он ће такође играти на "Род Лејвер Арени", против Американца Стива Џонсона не прије 4.00.

Стефанос Циципас потенцијално занимљив дуел са Италијаном Салватореом Карузом игра од 9.00 на "Маргарет Корт Арени".

Дерби дана вјероватно ће се одиграти на на "1573 Арени", гдје ће на терен два тенисера ван форме - Борна Ћорић и Сем Квери.

Што се дама тиче, поред поменутог дуела првог носиоца Барти, први дан Аустралијан опена обиљежиће и дуели сестара Вилијамс.

Серена најраније од 2.30 игра против 20 година млађе Рускиње Анастасје Потапове, док се Венус не прије 4.0 састаје са сународницом, 15-годишњом Коко Гоф.

"Клинка" из САД је побиједила Венус на Вимблдону прошле године без изгубљенг сета, када је први пут ступила на највећу позорницу.

Браниоц титуле Наоми Осака, тренутно трећа на планети, играће један од првих мечева турнира против Чехиње Мари Бузкове.