latinica  ћирилица
20/01/2020 |  07:43 ⇒ 10:21 | Аутор: СРНА

Наставља се суђење за злочине над Србима у Крајини

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење Атифу Дудаковићу и још петнаесторици припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужница против Дудаковића и осталих подигнута је за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин над цивилима на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Осим Дудаковића, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Против 17. оптуженог Алета Хоџића предмет је раздвојен, након што је Суд добио налаз тимског вјештачења и он ће бити посебно довршен када се за то стекну услови.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени и тако онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

На рочишту одржаном 6. јануара, прочитани су искази преминулих свједока у којима се наводи да су видјели тијела убијених на подручју Санског Моста након акције у септембру 1995. године.

Божидар Кнежевић, који је преминуо у новембру 2018. године, у исказу 2015. године навео је да је у насељу Томина, општина Сански Мост, на запрежним колима видио пет тијела.

Он је тада рекао да су убијене четири особе презимена Поповић и једна која се презивала Гогић, те да су тијела сахрањена.

Божо Јарић, који је преминуо 2017. године, у исказу датом 2005. рекао је да је 10. септембра 1995. почела "велика офанзива муслиманских снага" и да је њему и још једној особи хрватске националности наређено да прикупљају лешеве. Тада је у истрази испричао како су пронашли седам лешева и да су сви били мушкарци.