latinica  ћирилица
20/01/2020 |  08:57 | Аутор: СРНА

Кустурица: Треба вјеровати у нову утопију

Прослављени српски режисер Емир Кустурица изјавио је да је и на овогодишњем Међународном филмском и музичком фестивалу "Кустендорф" покушано немогуће - да се брише оштра, а све видљивија и опаснија граница између комерцијалног и ауторског филма.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

- На "Кустендорфу" се тврдоглаво држи та максима - умјетност и забава заједно. Мислим да начин на који се бирају ти филмови, на примјер у програму "Савремене тенденције" говори о врсти вјере да ће нека нова утопија објединити ту разједињеност - рекао је Кустурица за Блиц.

Кустурица је нагласио да те разједињености није било седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека, те да је то у вези са ауторством.

- Данас аутори у свом раду не зависе од талента, позиције у друштву, па и финансија, него од различитих пројеката. Онда то постаје бумеранг који се враћа тако што аутор више нема своју позицију у друштву, нема ни у Француској, иако је боље него овдје јер има и закон који га штити. А, без аутора, неће бити те промјене - рекао је Кустурица.

Он је нагласио да је зато значајно да се његују аутори и додао да их препознаје међу младим ствараоцима на "Кустендорфу".

- Само је питање како ће они опстати и остати у томе - рекао је Кустурица.

Он је оцијенио да је на овогодишњем 13. фестивалу било одличних филмова, од којих су три награђена.

- Стандард је високо постављен. Шта се десило? Ми бирамо између 700 филмова који су некада били по 10 минута, а сад су пола сата. Значи за пет година то би могли да буду дугометражни играни филмови. Долазиће људи који ће предлагати своје идеје директније него прије 30 година када су кратки студенски филмови били лимитирани дужином траке. Треба вјеровати у утопију - поручио је Кустурица.